Hlavní obsah

Ledecká balancovala, nakonec vyrovnala sjezdařské životní maximum. Vonnová divoce letěla do sítí

Ester Ledecká si 13. místem ve sjezdu v Lake Louise vyrovnala maximum ve Světovém poháru v alpském lyžování. Sjezd premiérově ovládla Rakušanka Cornelia Hütterová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sjezd premiérově ovládla Cornelia Hütterová, Lindsey Vonnová upadlaVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Hütterová zvítězila o devět setin před Tinou Weiratherovou z Lichtenštejnska. Třetí skončila při svém teprve třetím startu ve sjezdu SP v kariéře americká slalomářská hvězda Mikaela Shiffrinová a zvýšila svůj náskok v čele celkového hodnocení seriálu.

"Mám radost, je to úžasný výsledek. Jen škoda, že se tak zhoršilo počasí, protože ráno při prohlídce trati bylo jasno, ale pak začalo hodně sněžit," řekla Ledecká. "Celkově z toho mám dobrý pocit. Je to další velká zkušenost. Jsem ráda, že se mi to takhle povedlo. Jsem na sebe i celý svůj tým pyšná."

Dvaadvacetiletá Ledecká vyhrála v Kanadě čtvrteční trénink, ale sama to nepřeceňovala. Během soutěžní jízdy se na mezičasech pohybovala od jedenáctého do čtrnáctého místa. V závěru udělala chybu na skoku, balancovala, ale nespadla. "Perných chvilek jsem měla asi víc, snažila jsem se jet naučenou stopu, ale kousek před mojí jízdou se musel závod přerušit, protože spadla Lindsey (Vonnová). Mezitím na trať napadlo dost čerstvého sněhu, což byla trochu smůla," řekla.

V cíli měla na Hütterovou ztrátu 1,53 vteřiny. Po dojezdu figurovala na 11. místě, ale pak se před českou lyžařku dostaly dvě soupeřky. "Myslím, že jsem to zvládla dobře, ale určitě mám ještě na čem zapracovat. K dokonalosti mi pořád chybí pořádný kus. Musím makat, ale mám za sebou další rychlou jízdu - a to se počítá!" řekla Ledecká.

Dvojnásobná mistryně světa ve snowboardingu skončila třináctá společně s Rakušankou Ramonou Siebenhoferovou. Vyrovnala si tím osobní maximum, kterého v SP na lyžích dosáhla letos v lednu v německém Garmisch-Partenkirchenu.

Zlepšit se může už v sobotním dalším sjezdu. "Budu se snažit dobře připravit u videa, osvěžit si s trenéry trať, abych mohla zajet to, co si naplánujeme. Každou jízdou je člověk lepší, brány zůstávají stejné a já jsem každou zkušeností, jako byla tahle, jistější," uvedla svěřenkyně bratrů Tomáše a Ondřeje Bankových.

Hütterová vyhrála v SP loni superobří slalom a ve sjezdu byla nejlépe třikrát druhá. V Lake Louise prožila pětadvacetiletá Rakušanka skvělý návrat na lyže po lednovém zranění kolena.

"Od prvního tréninku vím, že na to mám, ale zprvu mě pohltila atmosféra. Postupně jsem se uvolnila a v závodu věděla, že jsem rychlá. Když jsem projela cílem a byla první, tak to byl skvělý pocit," řekla Hütterová.

Favorizovaná Američanka Lindsey Vonnová útočila na první místo, krátce před cílem vedla před Hütterovou o pět setin, ale v snadné pasáži chybovala a skončila v ochranných sítích. Z pádu vyvázla bez zranění a dolů sjela na lyžích.

Druhá česká reprezentantka Klára Křížová sice absolvovala obě tréninkové jízdy, ale do závodu nenastoupila. "Před týdnem jsem v tréninku spadla a necítím se stoprocentně v pořádku, abych mohla bojovat o co nejlepší výsledek," napsala na sociálních sítích. Vynechá i sobotní sjezd a pojede až nedělní superobří slalom.

SP ve sjezdovém lyžování v Lake Louise (Kanada):
Ženy - sjezd:
1. Hütterová (Rak.) 1:48,53
2. Weiratherová (Licht.) -0,09
3. Shiffrinová (USA) -0,30
4. E. Fanchiniová (It.) -0,64
5. Wilesová (USA) -0,75
6. Goggiaová (It.) -0,76
7. Rebensburgová (Něm.) -0,89
8. Gisinová -0,97
9. Gutová (obě Švýc.) -1,07
10. Johnsonová (USA) -1,23
...
13. Ledecká (ČR) -1,53
Průběžné pořadí SP (po 5 závodech):
1. Shiffrinová 365
2. Rebensburgová 236
3. Vlhová (SR) 221
4. Hansdotterová (Švéd.) 141
5. Brunnerová (Rak.) 132
6. Mölggová (It.) 129
...
48. Ledecká 20
80. Dubovská (ČR) 2

Reklama

Související témata: