Hlavní obsah

Skokan Janda by měl podepsat reprezentační smlouvu

PRAHA

Vítěz Světového poháru Jakub Janda bude dál skákat na lyžích za Českou republiku. Hrozba, že by měl pozastavenou nominaci na závody a v krajním případě by mohl odejít reprezentovat jinou zemi, je po čtvrtečním jednání jeho manažerů s vedením lyžařského svazu zřejmě zažehnána. V pondělí by Janda mohl podepsat reprezentační smlouvu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jakub Janda

Článek

"Celkem věřím tomu, že by tomu (podpisu smlouvy) nemělo nic bránit," řekl dnes Jandův manažer František Jež ČTK. "Vypadá to, že jsme se nějak dohodli. Našli jsme nějaké průniky a teď řešíme, jak technicky zajistit, aby se představy střetly ve smlouvě," uvedl pro ČTK předseda lyžařského svazu Lukáš Sobotka.

Sporným bodem jednání mezi Jandou a úsekem skoku na lyžích bylo využití reklamních plochy na závodníkově výstroji. Ty drží úsek a Jandův manažer požadoval určitou kompenzaci, která loni činila 1,05 milionu korun. Svaz nejspíš na odstupné přistoupil s tím, že výše částky nebude zveřejněna. "Úsek ty peníze neměl a výkonný výbor bude muset sáhnout hluboko do kapsy, abychom ty představy týmu kolem Jandy aspoň trošičku splnili," řekl Sobotka.

Jandovi manažeři jednali se zástupci úseku skoku o podobě kontraktu neúspěšně skoro půl roku. Situace se vyhrotila natolik, že rada úseku požádala v úterý výkonný výbor o pozastavení nominace vítěze Turné čtyř můstků na závody, dokud nepodepíše. Ve středu se do patového stavu vložilo vedení svazu a po dvou dnech je dohoda na spadnutí.

Součástí řešení je prémiový systém za umístění na mistrovství světa v Sapporu 2007 i ve Světovém poháru. Ten by se měl týkat všech reprezentantů v olympijských disciplinách. Výše bonifikací má být podle návrhu v porovnání s dřívějšími bonusy dvojnásobná.

Jandu čeká v sobotu další závod letní Grand Prix v polském Zakopaném, o týden později se představí ve slovinské Kranji.

Reklama