Hlavní obsah

Ledecká má novou zbraň. Bude ještě rychlejší?

Michal Osoba (Carezza)Právo

Je zpět na místě, kde před pěti lety jako sedmnáctiletá dívka vstoupila do snowboardového Světového poháru. Od té doby Ester Ledecká ušla velký kus sportovní cesty. Dvakrát vyhrála mistrovství světa, získala dva křišťálové glóby a probila se do světové špičky i mezi lyžařkami, což už letos stvrdila sedmým místem ve sjezdu SP v Lake Louise.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Snowboardistka Ester Ledecká během losování startovních čísel na SP v italské Carezze.

Článek

V italské Carezze se může svést lanovkou se svým jménem. Taková je odměna pro vítěze tradičního závodu v Dolomitech a Ledecká zde triumfovala před dvěma lety. Vloni obsadila druhé místo.

S jakými zbraněmi vyrazí ve čtvrtek do premiérového závodu nové sezóny? Třeba s novým prknem. To nejrychlejší vybírala ze tří závodních snowboardů, které má k dispozici. „Všechny tři jsou docela rychlé, myslím, že nešlo zvolit špatně,“ ujišťovala.

Vyladěný design

O design se tradičně postaral její výtvarně zdatný bratr Jonáš. „Mám sladěné všechno od helmy a oblečení po prkno,“ může se pochlubit do tmava laděným zbrusu novým snowboardem. „Měla jsem dva roky stejné prkno, protože vycházelo nejrychleji. Teď máme ještě rychlejší,“ věří.

Hendikepem Ledecké oproti soupeřkám zase může být její výjimečná obojživelnost. „Už mi snowboard chyběl,“ hlásila natěšeně po přesunu z lyžařského Světového poháru ve Svatém Mořici.

Tréninkových dnů na snowboardu tak mnoho nebylo. „Teď jsem jezdila tři dny, ale první pršelo, foukalo, takže nepustili vleky. Ani druhý nebylo všechno otevřeno a pak až den před závodem. Moc oblouků jsem nesjela, ale bylo to mé rozhodnutí, za kterým si stojím,“ ujišťovala.

Zvykání si trvá

Ostatně s přezouváním lyží a snowboardu má bohaté zkušenosti. „Ale hned to není,“ říká dvaadvacetiletá Ledecká, která na lyžích strávila poslední téměř měsíc. „Mám různá cvičení, abych se přehodila, ale tak tři čtyři dny trvá, než se dostanu do normálu,“ popisuje. „Snad nebudu dělat moc chyb,“ přeje si úřadující vítězka Světového poháru.

Do čtvrtečního paralelního obřího slalomu vyrazí se startovním číslem deset, které si vylosovala při slavnostním zahájení ve stanu poblíž závodní trati. Závodníci si vybírali mezi místními dětmi, které měly v ručnících schovaná startovní čísla. „Jak tu bylo poslední dny divoké počasí, je lepší nižší číslo, ale jet v páté jízdě je pořád výborné,“ hlásila.

Kopec v Carezze je na snowboardové poměry hodně prudký. „V televizi to asi není tak vidět, ale jedna část je asi nejprudší, co jezdíme. I když mně jako lyžařce to tolik nepřijde, po Söldenu už mi všechno připadá jako placka,“ s úsměvem vzpomíná na úvodní obří slalom lyžařské sezóny na rakouském ledovci.

Reklama