Hlavní obsah

Ester? Jeden z nejlepších žijících sportovců světa, tvrdí americký kouč o Ledecké

Cortina d´Ampezzo

Nikdy v České republice nebyl, česky umí říct akorát „Díky“. Přesto na kalifornském rodákovi Justinu Reiterovi stojí zodpovědnost, aby dovedl k olympijskému snowboardovému vrcholu momentálně možná největší českou naději pro Pchjongčchang Ester Ledeckou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Justin Reiter, trenér snowboardistky Ester Ledecké během Světového poháru v Cortině.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ester Ledecká vítězí v Cortině

Ještě vloni byli parťáci v tréninkové skupině. Zvažovali, že by zkusili přesvědčit mezinárodní federaci, aby je nechala společně jet týmovou soutěž. Ledecká svého kamaráda podporovala, když se obrátil na soud kvůli vyřazení paralelního slalomu z olympijského programu.

Už nedával ježdění vše

Teď se jejich pracovní vztah změnil. Šestatřicetiletý Reiter před olympijskou sezónou ukončil kariéru.

„Aby byl člověk nejlepší, musí tomu odevzdat vše. A já se dostal do bodu, kdy už jsem necítil, že to dokážu,“ vysvětluje Reiter. Když pak ze zdravotních důvodů musel tým opustit kouč Erich Pramsohler, Reiterův přesun na pozici trenéra se nabízel.

Jak se mu pracuje s Ledeckou? „Je to radost. A čest,“ vypálí. V rozsáhlém článku pro list New York Times ji označil za jednoho z nejlepších žijících sportovců současnosti.

Na trénink s úsměvem

Co ji dělá v jeho očích výjimečnou? Talent, či ochota na sobě makat? „Říká se, že tvrdá práce porazí talent, pokud talent nepracuje tvrdě. Jenže Ester má oboje. Pro mě jako kouče je inspirující vidět něco takového. Navíc chodí na každý trénink s úsměvem,“ rozplývá se Reiter, vicemistr světa z roku 2013.

Trenérský tým Ledecké je díky její schopnosti kombinovat na vrcholové úrovni dva sporty široký, což může být občas náročné na komunikaci.

„Sezóna je dlouhá pro snowboardisty, je dlouhá i pro lyžaře. A když to spojíte, máte hodně hodně dlouhou sezónu. Je důležité, abychom spolu komunikovali a dokázali říct: Ester, vím, že bys nejradši jela ještě jednu jízdu, ale musíme pošetřit síly na zítřek,“ připomíná Reiter obvyklou starost koučů Ledecké, jak jejich svěřenkyni na konci tréninku dostat ze svahu.

Reklama

Související témata: