Hlavní obsah

Co platí na Ester? Jak se žije týmu s hvězdnou obojživelnicí?

Cortina d´Ampezzo

Rozmanitý sportovní program Ester Ledecké vyžaduje široký tým. Jeho část s ní absolvuje lyžařskou přípravu a závody, druhá snowboardovou. Dva muži jsou s ní ale takřka nepřetržitě. Servisman Petr Kouřil a fyzioterapeut Jakub Marek. Jak se žije s dívkou, která nepřestává udivovat svojí schopností kombinovat na vrcholné úrovni dva odlišné sporty?

Foto: Vlastimil Vacek Sport Invest/Vlastimil Vacek, Právo

Snowboardistka Ester Ledecká po závodě Světového poháru v italské Carezze.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ester Ledecká vítězí v Cortině

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vítězná jízda Ester Ledecké v Carezze

S Kouřilem i Markem spolupracuje třetí sezónu. „Jasně, že přijdou momenty, kdy už je to těžké a je toho hodně, jako vždycky, když jste s někým 24 hodin denně sedm dnů v týdnu. Ale je tam spousta krásných momentů a já jsem strašně vděčný, že jsem tuhle příležitost dostal,“ líčí Kouřil, jemuž v týmu nikdo neřekne jinak než Olsen. U Ledecké začínal jako lyžařský kouč, později se jeho hlavní specializací stala příprava lyží i snowboardu.

Sehraný tým

Marek přezdívaný Kubka má náročný úkol udržet v chodu Ledecké tělo, které podstupuje náročnou zátěž střídání disciplín a častých přesunů. S dvaadvacetiletou sněžnou obojživelnicí fungují jako sehrané duo, kolikrát není třeba ani slov. „Třeba, když je na lehátku, jen se na sebe podíváme a víme. Funguje na poplácání,“ směje se fyzioterapeut Marek.

A tak už od pohledu pozná, kdy je od přírody hyperaktivní Ledecká, kterou trenéři těžko dostávají ze svahu, unavená. „Člověk vidí, že je taková zvadlejší. Ale to se stává málo, snad teď ve Svatém Mořici, kdy to pro ni bylo po návratu ze závodů v zámoří složitější,“ přemítá.

Co na ni v takovém případě platí? „Jedině hrubá síla,“ směje se. „Snaží se smlouvat, ale už je rozumnější a pochopí, kdy je lepší si odpočinout,“ dodává Marek už vážněji.

Fungující systém

Oba odvádějí klíčovou porci práce během tréninků a přípravy, ale zároveň jsou součástí perfektně fungujícího systému během závodů. Marek hned po jízdě vezme závodní prkno a odveze ho nahoru Kouřilovi, maminka Zuzana zatím svou dceru oblékne, a ta pak jde na vlek či lanovku s tréninkovým snowboardem.

Na startu zase Marek pomůže Ledecké se svléknout do závodní kombinézy. „Můžeme si to dovolit, protože jsme tři na jednu. U velkých týmů je ten poměr opačný,“ vysvětluje Marek.

„Už jsem schopná si zaplatit tým, kterému věřím a fakt ví, co má dělat. To je má obrovská výhoda, že se můžu koncentrovat jen na jízdu,“ hřeje Ledeckou.

Ledecké tým
Tomáš Bankhlavní lyžařský kouč
Ondřej Banklyžařský trenér a poradce
Justin Reiterhlavní snowboardový kouč
Siegfried Grabnersnowboardový trenér
Petr Kouřilservisman lyži i snowboardu
Jakub Marekfyzioterapeut
Jan Klapáčkondiční trenér

Reklama