Hlavní obsah

Němci na Turné vyhlížejí vítěze, Češi probuzení

Michal OsobaPrávo

Každý rok jsou němečtí fanoušci natěšeni, až v Oberstdorfu odstartuje Turné čtyř můstků, ale letos vyhlížejí prestižní seriál ještě netrpělivěji. V pozici hlavního favorita do něj vstupuje Richard Freitag, německý skokan na lyžích přitom Turné nevyhrál od sezóny 2001/2002, kdy jako první v historii ovládl všechny čtyři závody Sven Hannawald.

Foto: Alexandra Wey, ČTK/AP

Německý skokan na lyžích Richard Freitag je největším favoritem Turné.

Článek

Vyhlídky českých skokanů jsou podstatně skromnější, vždyť za sedm závodů Světového poháru pobrali jen tři body zásluhou Vojtěcha Štursy, zatímco přes léto slibně skákající Roman Koudelka se do druhého kola ani jednou nepodíval.

Dospěl a září

Freitag pobral už 550 bodů, tři závody vyhrál, v posledních pěti byl pokaždé na stupních. „V 26 letech je v nejlepším skokanském věku a dospěl i jako osobnost,“ říká o něm kouč německé reprezentace Werner Schuster.

„Richard je na takové úrovni, že dokáže vítězit, i když mu skok nevyjde ideálně,“ tvrdí současný expert Eurosportu Hannawald a za největšího Freitagova soka označuje dalšího Němce Andrease Wellingera.

Trápící se Češi vyrazili na Turné v sestavě Vojtěch Štursa, Roman Koudelka a Čestmír Kožíšek, po středečním druhém místě v Kontinentálním poháru v Engelbergu je doplní Viktor Polášek. „Nezůstal jsem se začátkem sezóny klidný, rozhodily mě různé vnější vlivy. Ale mé skoky v posledních týdnech mají vzestupnou tendenci,“ tvrdil na svazových stránkách Štursa.

Program Turné
30. 12. od 16.30 Oberstdorf (HS 137)
1. 1. od 14.00 Garmisch-Partnekirchen (HS 140)
4. 1. od 14.00 Innsbruck (HS 130)
6. 1. od 17.00 Bischofshofen (HS 140).
Všechny závody vysílá Eurosport, rakouskou část i ČT Sport.

Reklama

Související témata: