Hlavní obsah

Na Jizerské padesátce o rekordní prize money

PRAHA

Na osvědčené trati, s novým partnerem a nejvyššími finančními odměnami v historii se v polovině ledna příštího roku uskuteční jubilejní 40. ročník lyžařského závodu Jizerská padesátka. Tradiční podnik je i v letošní sezóně součástí seriálu dálkových běhů Worldloppet.

Foto: archiv

Jizerská padesátka - archivní snímek.

Článek

Partnerem Jizerské padesátky se před letošní sezónou stala společnost Patria Direct (PD), jejímž cílem je posunout závod v povědomí veřejnosti mezi elitu, jíž vévodí slavný devadesátikilometrový Vasův běh ve Švédsku.

"Chceme přilákat profesionály i z kratších tratí. Proto jsme navýšili prize money o 100 procent. Vítěz mužské kategorie obdrží 15 tisíc eur (přes 400 tisíc korun), pro vítězku bude připraveno 7 tisíc eur (téměř 200 tisíc korun). Na Bedřichově se budou rozdávat vůbec jedny z nejvyšších odměn v seriálu," uvedl k tomu člen dozorčí rady PD Martin Kodýdek.

Zda se na startu objeví i některá z českých či zahraničních hvězd, ale zatím není jisté. "Odměny jsou lákavé a máme indikace, že by měli přijet skutečně kvalitní závodníci," dodal generální ředitel Patria Finance Jan Klenor.

Na stejně trati

Závod, při němž se potkává pole profesionálů s tisícovkami běžkařských nadšenců, se v příštím roce poběží popáté za sebou na stejné trati. "Závod už není takový zabiják jako před lety. Chceme, aby si dobře zazávodili i běžci s nižší výkonností," podotkl velitel tratě, člen bronzové štafety na ZOH v Calgary 1988 Radim Nyč.

I přesto ale poběží účastníci proti limitu. "Na 32. kilometru musí být poslední závodník ve 14:30. Kdo bude pomalejší, toho nabere na Smědavě sběrný autobus a dopraví do areálu na Bedřichově," vysvětlil Nyč.

Pořadatelé věří, že se při jubilejním ročníku do stop v Jizerských horách vydá opět vyšší počet závodníků. V loňském roce bylo na startu 3500 lidí. "Rádi bychom přivítali zhruba o tisíc účastníků více. Propustnost tratí není problém, po dohodě s ochranáři může do závodu odstartovat pět tisíc závodníků," doplnil Martin Koucký, tajemník Ski klubu Jizerská 50.

Reklama