Hlavní obsah

Dánsko - Francie 38:30Házenkáři Dánska v semifinále MS rozdrtili obhájce titulu. O premiérové zlato si zahrají s Norskem

Hamburk
Aktualizováno

Házenkáři Dánska rozdrtili v semifinále mistrovství světa v Hamburku obhájce titulu Francii 38:30. Seveřany v repríze olympijského finále z Ria táhl nezastavitelný Mikkel Hansen, autor 12 gólů. V nedělním finále na domácí půdě v Herningu si olympijští šampioni Dánové zahrají s Norskem, které v druhém semifinále porazilo domácí Němce 31:25. Oba severské týmy budou usilovat o první světové zlato. Dánové budou mít čtvrtý pokus, Norové druhý.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Francouz Kentin Mahé pálí na dánskou branku v semifinále MS.

Článek

Dánové od začátku semifinále dokazovali, že je mistrovství světa zastihlo v lepší formě než Francii. Výběr galského kohouta citelně postrádal ofenzivní schopnosti kanonýra Nikoly Karabatice, který se sice uzdravil ze zranění nohy, ale do hry na šampionátu zasahuje minimálně.

Francouzi se v první půli nechali rozhodit několika verdikty rozhodčích a od úvodu výrazně ztráceli. Dánové v první půli úspěšně zakončili 81 procent útoků a vytvořili se díky tomu šestibrankový náskok 21:15.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Nabuzený Matthias Musche z Německa v semifinálové bitvě MS proti Norsku.

Spoléhali se hlavně na nezastavitelného Hansena. Jednatřicetiletá spojka skórovala v úvodním dějství sedmkrát a dalších pět gólů přidala po pauze. Seveřané v druhé půli dvakrát odskočili dokonce na rozdíl deseti branek a závěr si vychutnali.

Francii oplatili loňskou porážku z utkání o bronz na mistrovství Evropy a navázali na výhru z finále olympijských her v roce 2016. V neděli budou usilovat o poslední zlato, které jim v bohaté sbírce schází. Francie naopak na třetí triumf z mistrovství světa po sobě nedosáhne.

Druhé semifinále, které řídila česká dvojice rozhodčích Horáček s Novotným, bylo o poznání vyrovnanější. Domácí Němci v úvodu vedli, ale zhruba od poloviny první půle začali mít navrch Norové, kteří dobře bránili a do šaten šli v přestávce s vedením 14:12.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Tvrdý souboj mezi Steffenem Fäthem (vlevo) z Německa a Goranem Johannessenem z Norska.

Obhájci stříbrných medailí si po pauze náskok udržovali, Němce ani jednou nepustili blíže než na dostřel dvou branek a závěr zvládli velmi zkušeně.

Norové tak po předloňském finálovém nezdaru s Francií budou mít druhý pokus na to získat své první zlato z velké akce. Naopak Němci nenavážou na triumf na domácí půdě z roku 2007, kdy na rozdíl od letoška hostili světový šampionát sami. Tentokrát se o pořadatelství podělili s Dánskem.

MS házenkářů v Německu a Dánsku - semifinále v Hamburku:
Dánsko - Francie 38:30 (21:15)
Nejvíce branek: M. Hansen 12/4, Lauge 6, Olsen, Zachariassen po 5 - Mahé 8/2, Richardson 6/2, N´Guessan 4.
Německo - Norsko 25:31 (12:14)
Nejvíce branek: Gensheimer 7/4, Böhm 6, Wiede 5, Groetzki 2 - Röd 7, Myrhol, Sagosen po 6, Jöndal 4/3, Björnsen 3.

Reklama

Související témata: