Hlavní obsah

Kouč LA Clippers zastavil utkání NBA a došel si pro mikrofon. Nikdo v hale nechápal, co se děje

Los Angeles/Praha

Tohle nikdo nečekal. Pondělní zápas NBA mezi týmy Los Angeles Clippers a Dallas Mawericks nabídl moment, který se často nevidí. deset vteřin před koncem duelu hru přerušil domácí kouč Doc Rivers oddechovým časem. Vzal do ruky mikrofon a před celou halou vysekl poklonu legendárnímu Dirku Nowitzkému. Rekordman se dočkal i standing ovation přítomných diváků. Clippers porazili Dallas 121:112.

Foto: Gary A. Vasquez, Reuters

Kouč LA Clippers Doc Rivers zastavil hru, aby složil hold legendárnímu Dirku Nowitzkému, který nastupuje ke své 21. sezoně v NBA.

Článek

Rodák z německého Würzburgu hraje svou 21. sezonu v NBA. Aktuálně dosáhl na úctyhodnou metu 1500 utkání, jako teprve 4. hráč v historii celé soutěže. To neuniklo kouči domácích Los Angeles Docu Riversovi.

Deset vteřin před koncem rozhodnutého duelu si trenér vzal oddechový čas a přerušil hru. Nikdo v hale v tu chvíli nechápal, co se děje. Domácí přece vedli o 9 bodů, nebyl k tomu žádný důvod. Rivers zamířil ke stolku časoměřičů a do ruky vzal mikrofon. Do zvukových reproduktorů arény pak vyhlásil hvězdu hostujícího Dallasu.

Čtyřicetiletý Němec vypadal překvapeně. Hala ale začala bouřit a ke gratulacím k hvězdné kariéře se postupně přidávali spoluhráči i basketbalisté Clippers. Uznání bylo na místě, nikdo z nich se po palubovkách NBA neprohání od roku 1998.

Pro téměř dvacet tisíc diváků ve Staples Center to nejspíš byla jedna z posledních možností vidět Nowitzkého hrát zápas před tím, než hvězdnou kariéru definitivně uzavře. Němec získal během svého působení jedenkrát titul NBA v roce 2011, když byl také zvolen nejlepším hráčem série. Jako první Evropan byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem celého ročníku 2006/07, mnohokrát byl pozván do All-Star Game.

„Dirk změnil celou hru víc než kdokoliv jiný v současném basketbalu. Každý, kdo je vysoký jako on, chce teď střílet trojky. A to je zásluha Nowitzkého," prohlásil o něm uznávaný kouč a bývalý profesionální hráč Doc Rivers.

Reklama