Hlavní obsah

Klukům z reprezentace postup moc přeji, říká ústecký basketbalista Šteffel

Ústí nad Labem

Postup reprezentačního týmu mužů na mistrovství světa je velkým úspěchem celého českého basketbalu i výbornou vizitkou pro tuzemskou ligu. Takový poznatek sdílí i zkušený hráč BK Ústí nad Labem David Šteffel, jenž momentálně bojuje se severočeským celkem o co nejlepší pozici pro play off v Kooperativa Národní basketbalové lize. „Zatím nám to klape," říká Šteffel v rozhovoru pro Sport.cz o aktuálním tažení ústeckého družstva.

Foto: Josef Pešout

David Šteffel

Článek

Řadu let působíte v české nejvyšší soutěži, vyzkoušel jste si i klubové angažmá v zahraničí. Jak vnímáte úspěšně zvládnutou kvalifikaci národního týmu o postup na světový šampionát?

Především to je obrovské zviditelnění českého basketbalu, které by mohlo tomuto sportu u nás pomoci. Nikdy Česko na mistrovství světa ještě nestartovalo. Už samotný postup má velký význam. S klukama z reprezentace se všichni známe osobně, potkáváme se na hřišti i mimo něj. Jsme jedna velká basketbalová rodina. S Lukášem Palyzou jsem hrával v Prostějově, taky s Pavlem Pumprlou. Sedm reprezentantů je v Nymburce. Všem klukům postup přeji, zasloužili si ho.

Dovedete se vžít do pocitů nynějších reprezentačních basketbalistů?

Samozřejmě. Znovu říkám, že je to velký úspěch, z něhož máme všichni radost. Prošel jsem reprezentačními výběry mládeže, chvilku jsem koketoval i s áčkem.

Zůstaňme u domácí ligy. Jak se vám v Ústí dívá na průběžnou tabulku?

Dobře. Třetí místo je skvělé. Ale snad jsou spokojeni diváci i s naši předvedou hrou. Zvládli jsme v poslední době tři prodloužení, byly tam i výhry o koš. Je to dané určitě i dávkou štěstí. Takové závěry se nedají natrénovat. Od druhého do osmého místa je tabulka našlapaná. A v nadstavbové části se to může ještě promíchat. Chceme vyhrávat doma a překvapit na palubovkách soupeřů.

Čemu jste se věnovali v právě končící reprezentační přestávce?

Dávali jsme se dohromady po zranění a nemocích, zapracovali jsme i na kondici. Během šesti týdnů nebude při náročném programu čas na trénování. Byli jsme sice před pauzou rozjetí, ale přece jen nemáme nejmladší tým a potřebovali jsme znovu načerpat energii a chytit chuť do hry.

Jak se vám jeví současný ústecký kádr?

Je tady české jádro kluků, kteří už hrají nějakou dobu společně. Tedy kromě mě Šotnar, Pecka, Šmíd. V létě se vrátil z Děčína Pavel Houška, který je ústeckým odchovancem a zapadl jako kdyby nikdy neodešel. Držíme při sobě a přidali se k nám Američané. Šlape nám to na hřišti i v šatně a myslím, že je v Ústí nejsilnější tým za poslední dobu. Alespoň co mohu porovnávat za tři ročníky v kuse, celkově je to moje čtvrtá sezona v Ústí.

Reklama