Hlavní obsah

USK Praha - Fenerbahce 76:54Stav série 1:0Basketbalistky USK smetly tureckého soka a udělaly první krok k postupu

Praha

První bitva o euroligové Final Four měla na Královce až nečekaně jasný průběh. Báječný výkon domácího USK Praha způsobil doslova basketbalový tajfun, jenž rychle smetl naděje tureckého soka. Po výhře 76:54 si Pražanky mohou postup zajistit už v pátek v Turecku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kateřina Elhotová (vlevo) z USK Praha bojuje s přesilou pod košem Fenerbahce Istanbul.

Článek

„Zatím se povedlo udělat jen první krok. Jestli chceme slavit postup už v pátek, tak musíme zopakovat takový výkon i v Turecku," říkala trenérka Natália Hejková. „Nikdo asi nečekal, že vyhrajeme tak velkým rozdílem. Soupeřky mi ale přišly takové roztěkané a nám se dařil od začátku rychlý protiútok," řekla nejlepší střelkyně domácích Kateřina Elhotová.

Pražský USK vedl už po sedmi minutách 20:10, když ukazoval daleko větší střeleckou přesnost i herní sebevědomí než Fenerbahce. Náskok se netenčil, i proto že v úvodní čtvrthodině neměly domácí ženy ani jedinou ztrátu míče. Prostor k prosazení na pivotu od nich nedostala ani česká reprezentantka a bývalá hráčka pražského celku Vaughnová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zprava Teja Oblaková z USK Praha a Birsel Vardarliová-Demirmenová z Fenerbahce Istanbul.

Ve třetí čtvrtině narostl náskok domácího týmu až na propastných 28 bodů, přičemž Fenerbahce se v tomto úseku zmohlo jen na čtyři koše. Skalp Fenerbahce v prestižní soutěži získaly české šampionky po čtyřech letech. „Máme velkou radost, ale zápas v Istanbulu bude o něčem jiném. Jejich fanoušci to dokážou hodně vybláznit," prohlásila Elhotová.

„Stálo to pro nás trochu tak, že musíme vyhrát, abychom nejely do istanbulského pekla s handicapem. Děvčata se ale držela své hry, perfektně pracovala v obraně a ukázala také větší psychickou odolnost než Fenerbahce. Odveta na jeho hřišti ale bude hodně těžká," doplnila Hejková.

Euroliga basketbalistek – play off, 1. zápasy:
USK Praha - Fenerbahce Istanbul 76:54 (24:14, 41:27, 64:36)
Nejvíce bodů: Kateřina Elhotová 15, Thomasová 14, Režanová 12 – Hartleyová 15, Plumová 12. Veremejenková 8. Fauly: 17:18. Trestné hody: 13/11 - 14/10. Trojky: 5:6. Doskoky: 49:38.
Šoproň - Bourges 66:65
Kursk - Polkowice 89:53
Jekatěrinburg - Riga 78:45.
Druhé zápasy sérii hraných na dvě vítězství jsou na programu v pátek.

Reklama