Hlavní obsah

Satoranský může jednat o novém angažmá až od července: O práci v NBA se nemusím strachovat

Martin KézrSport.czPrávo

Tříletý nováčkovský kontrakt Tomáši Satoranskému ve Washingtonu vypršel, jenže o dalším osudu 27letého českého basketbalisty bude jasněji zřejmě až v červenci. Do té doby pravidla NBA ani nedovolují o novém kontraktu vyjednávat.

Foto: David Šváb, ČTK

Český basketbalista Tomáš Satoranský na tiskové konferenci

Článek

Jaké jsou vaše priority ohledně příštího angažmá?

Mám jedinou. Chci zůstat v NBA a cítím to tak, že už nejsem v pozici, že bych se o práci musel strachovat. Hráčský trh se ale v zámoří otevře teprve po draftu, takže teď nás čekají tak trochu dva mrtvé měsíce, ale jsem trpělivý. Od července bude pak všechno v rukou mého agenta Philippa Paruna, ale v zásadě nikam nespěchám.

Žádné pokyny, směrem k roli a porci minut v příštím působišti či délce nebo výši budoucí smlouvy, agentovi nedáváte?

On dobře ví, že všechny tyto věci musí být vyvážené a nepochybuji ani na vteřinu, že bude vyjednávat tím směrem, abych byl spokojený. Mám teď i dvouměsíční dcerku Sofii Giu, takže při hledání angažmá budu muset zohlednit i zájem rodiny. Ve Washingtonu už sice naznačili, že by o mě dál stáli, jenže po propuštění generálního manažera Grunfelda tam vládne velká nejistota směrem k budoucnosti.

Foto: David Šváb, ČTK

Tomáš Satoranský na tiskové konferenci spolu se svým agentem Phillipem Parunem.

Vylepšila individuálně vydařená sezona, v níž jste k 54 utkáním nastoupil v základní sestavě Wizards a v průměru hrál přes 27 minut a nastřílel devět bodů, vaši vyjednávací pozici?

Určitě jsem si dokázal, že do NBA patřím a dobrá statistická čísla beru jako potvrzení, že můžu být důležitou součástí týmu. První sezona byla hlavně psychicky náročná, ale už minulý rok jsem se v lize usadil a upozornil na sebe, teď se mi povedlo výkony ještě vystupňovat. Cítil jsem, že dostávám výraznou zodpovědnost a patřím k hráčům, na kterých to stojí.

Jak moc potom mrzelo, že se Washington nedostal do play off?

Je to zvláštní pocit, když se vám daří osobně, ale vše vyústí týmový nezdar. Takže z celkového pohledu to beru jako neúspěšná sezonu. Proměnili jsme kádr nejvíc v historii klubu, těch hráčských výměn se mi zdálo až moc. Z mé první sezony jsme v týmu zůstali jen čtyři. Měli jsme od začátku ligy problém s obranou, odrazila se v tom i řada zranění, včetně dlouhodobé absence tahouna Walla. Nedokázali jsme udělat ani žádnou vítěznou šňůru a byla z toho až 11. příčka v konferenci.

Foto: David Šváb, ČTK

Český basketbalista Tomáš Satoranský (vpravo) vystoupil 23. dubna 2019 v Praze na tiskové konferenci, kterou uspořádal po své třetí sezoně v zámořské NBA. Vlevo je Satoranského agent Phillip Parun.

Vytratil se dobrý duch Wizards?

To bych neřekl, uvnitř týmu vládla dobrá atmosféra, ale nepodařila se nám prodat na hřišti, což zamrzí dvakrát tolik. Trenér Brooks mi na mítinku po sezoně poděkoval za přístup, ale bylo těžké se nějak bavit o budoucnosti, když ani jeden z nás nevěděl, kde bude pokračovat.

Co máte teď v plánu doma stihnout?

Velikonoce byly hektické. Ve Washingtonu bylo potřeba vyklidit byt a zabalit všechny věci, pak jsme poprvé s miminkem letěli přes oceán a domů dorazili všichni úplně rozsekaní. Až do konce května dám basket úplně stranou, chci se hodně věnovat rodině. Malou ještě neviděla spousta příbuzných, čeká nás hodně návštěv.

Kdy zase vezmete balón do ruky?

Od června začnu individuální přípravu, budu se chystat i ve Španělsku. Rád bych se hodně věnoval hře jeden na jednoho, což je v NBA základ pro všechny, spousta akcí se takhle dohrává. Pilovat budu i střelbu, což mi může otevřít ještě větší prostor na hřišti. Mám v plánu tradičně svůj letní kemp na Folimance, na přelomu července a srpna bych se rád připojil k reprezentaci před mistrovstvím světa. Bude to velké léto pro český basketbal.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Tomáš Satoranský si v utkání NBA plní i obranné úkoly.

Jakou jste v USA zaznamenal reakci na los šampionátu, který národní tým začne právě proti obhájcům zlata?

Američané to zatím moc neřešili, šampionát je začne zajímat až skončí play off NBA. Většina lidí kolem basketu tam ale určitě ví, že mají Česko ve skupině. Já osobně si USA do skupiny nepřál, protože to výrazně snižuje naši šanci na postup, ale chápu i nadšení reprezentantů, že si zahrají proti hvězdám NBA. Pro mě je to jiné, já je potkávám každý třetí den a rozhodně nejsem zastánce toho, že si pojedeme šampionát do Číny užít. Mám vyšší cíle.

Takže věříte v postup do osmifinále?

Proti USA budeme za outsidery, ostatně jako všichni. Dá se očekávat, že na nás vlítnou, ale ať se na hřišti děje, co se děje, tak se z toho musíme oklepat a v další zápasech s Turky a Japonci si to rozdat o druhé postupové místo. Trochu jsme v šatně Wizards o turnaji mluvili s Bradley Bealem, který má podle mě reálnou šanci dostat se do americké nominace. Moc bych mu to přál, pro mě by bylo pikantní hrát zrovna proti němu.

Reklama