Hlavní obsah

Basketbalistky USK porazily Žabiny i potřetí a mají třináctý titul

Basketbalistky USK Praha vyhrály nad Žabinami Brno i třetí finálový zápas a získaly devátý mistrovský titul za sebou. V domácí hale Královka si dnes s moravským soupeřem poradily 93:56 a celkově si připsaly třináctý ligový triumf v samostatné české soutěži. Od rekordu Žabin je tak dělí jediný úspěch.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Beáta Adamcová z BK Žabiny Brno a Isabelle Harrisová z USK Praha.

Článek

USK sice nastoupil bez dvou opor Alyssy Thomasové a Aleny Hanušové, ale senzaci soupeřkám nedovolil. Už v prvním poločase si domácí hráčky vypracovaly až devětadvacetibodový náskok, který po přestávce ještě navýšily. Nejlepší střelkyní USK byla Isabelle Harrisonová, která dala 26 bodů a byla vyhlášena nejužitečnější hráčkou série.

"Abych byla upřímná, tak jsem se o vítězství nebála," řekla kapitánka Kateřina Elhotová, která s USK získala už desátý titul. "Může se zdát, že vyhrát byla sranda, ale já si toho nesmírně vážím a doufám, že vítěznou sérii ještě prodloužíme," přidala.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hráčky USK Praha oslavují titul.

Třetí tým letošního ročníku Evropské ligy navázal na předchozí finálová vítězství 108:51 a 93:70 a v české lize prodloužil sérii neporazitelnosti na 173 zápasů. "Každou sezonu čekáme, že nás někdo po těžkém euroligovém utkání a cestování nachytá na hruškách, ale ukazuje se, že tým máme postavený tak, že českou ligu nepodceňuje a bere ji jako přípravu na Euroligu. Doufám, že série ještě nějakou chvíli vydrží," uvedla trenérka USK Natália Hejková.

Pražanky nenašly přemožitele od dubna 2013 a ziskem třináctého titulu se přiblížily rekordu Žabin, které naposledy vyhrály ligu v roce 2010 a ve finále byly po pěti letech. "Tohle určitě neomrzí. Dnes mi volali ze slovenských novin, že to bude můj celkově dvaadvacátý titul," řekla Hejková.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenérka USK Praha Natália Hejková.

"Ale to je úplně jedno. USK teď vyhrálo jednadvacátý a to nás moc těší," připomněla slovenská trenérka, že pražský celek má na kontě také osm československých titulů. A sbírku bude podle všeho nadále rozšiřovat. "Jsme v situaci, že tým zůstává pohromadě, takže to by mohlo být zárukou, že opět budeme na špičce českého basketbalu," dodala Hejková.

Finále play off ligy basketbalistek - 3. zápas:
USK Praha - Žabiny Brno 93:56 (29:16, 54:28, 76:41)
Nejvíce bodů: Harrisonová 26, Režanová 21, Kateřina Elhotová a Romerová po 13 - Dudášová 18, Vacková 7. Fauly: 21:22. Trestné hody: 24/15 - 13/8. Trojky: 2:6. Doskoky: 39:29. Konečný stav série: 3:0.
Konečné pořadí ročníku 2018/19:
1. USK Praha
2. Žabiny
3. Hradec Králové
4. KP Brno
5. Nymburk
6. Trutnov
7. Slavia Praha
8. Slovanka MB
9. Ostrava
10. Teamstore Brno
11. Strakonice

Reklama