Hlavní obsah

Zemřel legendární basketbalista s českými kořeny a osminásobný vítěz NBA John Havlicek

Jupiter/Praha

Celý basketbalový svět zasáhla smutná zpráva o úmrtí slavného basketbalisty s českými kořeny Johna Havliceka. Osminásobný vítěz NBA a člen basketbalové Síně slávy se dožil 79 let. Poslední roky života bojoval s parkinsonovou chorobou, které podlehl v pátek na Floridě ve městě Jupiter.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Legendární basketbalista John Havlicek zemřel v pátek ve věku 79 let.

Článek

Legendární „Hondo", jak mu přezdívali spoluhráči i fanoušci podle postavy z westernu s Johnem Waynem, strávil celou kariéru v klubu Boston Celtics. Poté, co ho v roce 1962 klub s trojlístkem ve znaku draftoval, Havlicek za něj odehrál 16 sezon, tedy celou svou kariéru.

Během svého úspěšného působení se stal uznávanou legendou klubu. Jeho číslo 17 bylo vyřazeno a žádný jiný hráč s ním od té doby nenastupuje. S Celtics vyhrál osmkrát titul. Třináctkrát si zahrál Utkání hvězd, v roce 1974 byl vyhlášen nejlepším hráčem finálové série. NBA ho posléze zařadila do Síně slávy a mezi padesát nejlepších hráčů historie.

„S obrovským smutkem jsme se dozvěděli, že legenda Bostonu Celtics John Havlicek, člen basketbalové Síně slávy, dnes ve věku devětasedmdesát let zemřel. John bude celé rodině Celtics obrovsky chybět," vydal klub ke smutné události oficiální prohlášení.

V lize Havlicek, jehož otec byl Čech, odehrál 1270 zápasů a nastřílel 26 395 bodů. V historické tabulce střelců mu patří 16. místo.

Reklama