Hlavní obsah

Perušič a Schweiner jsou v Ostravě opět v semifinále

Ostrava

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner si stejně jako před rokem zahrají na turnaji Světového okruhu v Ostravě semifinále. Český pár především díky vynikajícímu výkonu oslavence Schweinera, který má dnes 25. narozeniny, porazil v osmifinále Rakušany Martina Ermacoru a Moritze Pristauze 21:18, 21:19 a poté v areálu Dolních Vítkovic zdolali favorizované Brazilce Alisona a Álvara Filha 13:21, 21:18 a 15:11.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Ondřej Perušič v akci.

Článek

V boji o první finále na turnaji čtyřhvězdičkové kategorie Světového okruhu se v neděli střetnou s Poláky Michalem Brylem a Grzegorzem Fijalkem.

Osmí nasazení čeští volejbalisté v osmifinále v první sadě sice ztráceli 6:8, ale pak se dvakrát prosadil na bloku Schweiner a vývoj se otočil. Po zisku sady vlétli domácí hráči za pomoci hlasivek fanoušků i do druhého setu a získali náskok 3:0. Vedení ale neudrželi a po jedné z mála chyb Schweinera na smeči prohrávali 14:15. Vzali si oddechový čas a po něm třemi v řadě body rozhodli o postupu.

"Podpora je neskutečná, asi proto hrajeme dobře jenom tady," poděkovali obecenstvu poslední čeští zástupci v soutěži v rozhovoru na kurtu.

Po osmifinále diváci Schweinerovi k narozeninám zapěli. "Moc hezké, i jsem se na obrazovce pokochal fotkami z mládí. Je pravda, že tolik lidí najednou mi nikdy nepřálo a nezpívalo," citoval Schweinera web sport.cz a oslava ho naladila.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

David Schweiner v utkání proti rakouské dvojici Martin Ermacora a Moritz Pristauz. Český tým zvítězil 2:0.

Schweiner zablokoval první útok Brazilců ve čtvrtfinále, ale pak soupeř úvodnímu setu dominoval. Nekompromisně útočil a výborně bránil. Zvlášť 203 centimetrů vysoký olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa Alison byl nepřekonatelný. Ve druhém setu ale i díky několika vydařeným blokům Schweinera domácí rychle vedli 10:4, povedlo se jim donutit Brazilce chybovat, náskok udrželi a vynutili si tie-break.

Vyrovnaný stav rozhodujícího dějství se změnil díky Schweinerovi a jeho bodu přímo z podání na 7:5. Perušič byl výborný v poli, ale v koncovce znovu zářil Schweiner. Po jeho bloku Češi vedli 9:6 a jeho další dva bloky proti Alisonovi zápas ukončily.

"V prvním setu jsme se nemohli prosadit, ale jsem rád, že jsme se z toho vyhrabali, vrátili jsme se do zápasu a vyhráli," radoval se Perušič.

Před rokem český pár v semifinále neuspěl a nakonec obsadil čtvrté místo, což je jeho nejlepší výsledek na turnaji této kategorie.

Turnaj Světového okruhu v plážovém volejbalu:
Muži - play off:
2. kolo:
Perušič, Schweiner (8-ČR) - Ermacora, Pristauz (28-Rak.) 2:0 (18, 19)
čtvrtfinále:
Perušič, Schweiner - Alison, Álvaro Filho (20-Braz.) 2:1 (-13, 18, 11)

Reklama

Související témata: