Hlavní obsah

Basketbalistky si o ME zahrají s Itálií, Rumunskem a Dánskem

Mnichov

České basketbalistky se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2021 utkají s Itálií, Rumunskem a Dánskem. Boje o šampionát, který se uskuteční ve Francii a Španělsku, odstartují pro výběr trenéra Štefana Svitka v listopadu.

Foto: Sport.cz

Radost českých basketbalistek

Článek

Pondělní los v Mnichově, který měl na starost i český reprezentant Vojtěch Hruban, rozhodl také o soupeřích mužské reprezentace, přestože Češi mají díky spolupořadatelství místo na šampionátu jisté. Reprezentanti se utkají s Belgií, Litvou a jedním z trojice Albánie, Bělorusko, Dánsko, které čeká předkvalifikace.

České basketbalistky odstartují kvalifikaci už v listopadu a budou usilovat o postup na čtrnáctý evropský šampionát za sebou. Na mistrovství, kde letos v létě po nadějném vstupu do turnaje nakonec vypadly už v základní skupině, chyběly pouze v roce 1993.

Itálie na nedávném Euru obsadila deváté místo, zatímco Rumunsko si z posledních pěti šampionátů zahrálo na ME pouze v roce 2015, kdy turnaj pořádalo a skončilo na předposlední 19. příčce. Dánsko je nováčkem kvalifikace, protože ženskou reprezentaci obnovilo teprve v roce 2018 a do bojů o šampionát se přihlásilo až díky finanční sbírce.

Na šampionát projdou vítězové devíti skupin plus pět nejlepších celků z druhých míst. Vzhledem k nevyrovnanému počtu soupeřů se však týmům z šesti čtyřčlenných skupin nebudou do tabulky celků na druhých místech počítat výsledky s nejhorším soupeřem ve skupině. Kvalifikace se zúčastní 33 týmů a odstartuje v listopadu.

Basketbalisté začnou až v únoru

Čeští basketbalisté, které v září čeká premiérová účast na mistrovství světa, vstoupí do kvalifikace až příští rok v únoru. Favoritem jejich skupiny budou Evropští vicemistři z let 2013 a 2017 z Litvy. Belgie skončila na Euru před dvěma lety na 19. místě těsně nad český týmem. O jejich posledním soupeři rozhodne předkvalifikace, která je na programu v srpnu.

"Je to solidní los. Litva je hodně dobrý tým. Belgie určitě půjde do kvalifikace s očekáváním postupu a na třetího soupeře si ještě musíme počkat," řekl v tiskové zprávě trenér Ronen Ginzburg. "Protože ale do kvalifikace půjdeme jako pořadatelé s jistou účastí, je to pro nás dobrá příležitost, jak tým připravit na mistrovství Evropy," dodal.

Ze skupin bez pořadatelských zemí postoupí na mistrovství tři celky, ze skupin s pořadatelskou zemí projdou na Euro dva týmy.

Los kvalifikace o postup na basketbalové mistrovství Evropy v roce 2021:
Muži:
Skupina A:
Španělsko
Polsko
Izrael
vítěz předkvalifikace (SR/Kypr/Rumunsko)
Skupina B:
Rusko
Itálie
Severní Makedonie
Estonsko
Skupina C:
Litva
Česko
Belgie
vítěz předkvalifikace (Albánie/Bělorusko/Dánsko)
Skupina D:
Chorvatsko
Turecko
Nizozemsko
Švédsko.
Skupina E:
Srbsko
Finsko
Gruzie
vítěz předkvalifikace (Portugalsko/Švýcarsko/Island)
Skupina F:
Slovinsko
Ukrajina
Maďarsko
Rakousko.
Skupina G
Francie
Německo
Černá Hora
vítěz předkvalifikace (Lucembursko/Kosovo/Velká Británie)
Skupina H
Řecko
Lotyšsko
Bosna a Hercegovina
Bulharsko
Ženy:
Skupina A
Slovinsko
Řecko
Island
Bulharsko
Skupina B
Švédsko
Černá Hora
Izrael
Skupina C
Rusko
Bosna a Hercegovina
Švýcarsko
Estonsko
Skupina D
Itálie
Česko
Rumunsko
Dánsko
Skupina E
Srbsko
Turecko
Litva
Albánie
Skupina F
Velká Británie
Bělorusko
Polsko
Skupina G
Belgie
Ukrajina
Portugalsko
Finsko
Skupina H
Maďarsko
Slovensko
Nizozemsko.
Skupina I
Lotyšsko
Chorvatsko
Německo
Severní Makedonie

Reklama