Hlavní obsah

S. Makedonie - Česko 29:37Házenkářky vyhrály v Makedonii a udělaly velký krok k postupu

Skopje

České házenkářky vyhrály i druhý zápas kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v roce 2020. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného zvítězily v Severní Makedonii 37:29 a navázaly na středeční domácí triumf nad Portugalskem. Po vyrovnaném prvním poločase rozhodly reprezentantky utkání ve Skopje po změně stran, kdy zcela dominovaly.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Michaela Konečná.

Článek

Český celek po úvodních dvou z celkových šesti zápasů kvalifikace vede čtyřčlennou skupinu společně s favorizovaným Švédskem, které má rovněž čtyři body a lepší skóre. Severní Makedonie a Portugalsko jsou bez bodu. Na šampionát v příštím roce do Norska a Dánska postoupí první dva týmy z každé skupiny.

Český tým ani jednou v zápase nepustil soupeře do vedení. Makedonky, které scházely na posledních třech mistrovstvích Evropy, celý první poločas dotahovaly, ale těsně před pauzou šňůrou čtyř branek i díky přesilovce dotáhly čtyřgólové manko na stav 14:14.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Veronika Malá a Petra Adámková se snaží zastavit portugalskou střelkyni Marii Ines Da Silvaovou Pereiraovou.

Domácí outsider se ještě chvíli držel po změně stran a pak už začal jasně dominovat český celek. Po třech gólech za sebou odskočil ve 43. minutě do vedení 24:20 a Makedonkám už nepomohl ani následný oddychový čas. Malá ve 47. minutě poprvé zvýšila na rozdíl pěti branek a bylo rozhodnuto. Domácí tým odpadl a závěr se už jen dohrával.

"Výsledkový cíl tohoto týdne byl vyhrát oba zápasy. Jsem spokojený s tím, jak se hráčky na oba zápasy připravovaly. Výhra doma s Portugalskem byla skoro povinnost, to, že jsme vyhráli v Makedonii, může být ale velmi důležité. A to, že jsme vyhráli o hodně, to může být také klíčové," uvedl v tiskové zprávě trenér Bašný.

Český celek startoval na třech z posledních čtyř mistrovství Evropy a na minulém Euru skončil na 15. místě. Na prosincový světový šampionát se reprezentantky o jeden gól nekvalifikovaly.

Utkání skupiny 5 kvalifikace mistrovství Evropy 2020 házenkářek ve Skopje:
Severní Makedonie - Česko 29:37 (14:14)
Sestava Česka: Satrapová, Kudláčková - Knedlíková, Konečná, Mika, Kvášová, Polášková, Kordovská, Korešová, Hurychová, Šustková, Adámková, Zachová, Jeřábková, Malá.
Rozhodčí: Bytyqi, Kasapi (oba Kosovo). Sedmimetrové hody: 7/6 - 10/7. Vyloučení: 4:5. Diváci: 500.
Portugalsko - Švédsko 19:38 (7:15).
Tabulka:
1.Švédsko220073:454
2.Česko220068:494
3.Severní Makedonie200255:720
4.Portugalsko200239:690

Reklama

Související témata: