Hlavní obsah

Srbsko - Slovinsko 3:1Srbští volejbalisté jsou mistry Evropy

Paříž

Volejbalisté Srbska jsou po osmi letech znovu mistry Evropy. V Paříži sice nezačali finálový zápas se Slovinskem dobře, ale po prohraném úvodním setu zvítězili 3:1. Srbsko tak slaví zlatý double, protože před třemi týdny ovládla evropský šampionát i ženská reprezentace.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Radost srbských mistrů Evropy po finálovém duelu.

Článek

Srbsko se třetím titulem včetně triumfu Jugoslávie v roce 2001 v Ostravě dotáhlo v historické tabulce na československou reprezentaci, více evropských titulů mají pouze Itálie (6) a Rusko (14).

Slovinci stříbrem vyrovnali své maximum z roku 2015. Proti Srbsku nastoupili v totožné sestavě jako ve finále před čtyřmi lety, kdy prohráli s Francií. Po vyřazení polských mistrů světa v semifinále začali opět sebevědomě a patřil jim první set.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Slovinský dvojblok Dejan Vinčič (uprostřed) a Alen Pajenk brání útok, který ve finále ME vede Nemanja Petrič ze Srbska.

Srbové zpočátku špatně přihrávali, naopak slovinští hráči se zpracováním podání neměli problémy a nahrávač Vinčič mohl v útoku kombinovat. Srbové byli pod tlakem a trval jim set, než se z něj vymanili.

Po změně stran totiž 12 a půl tisíc fanoušků v hale Bercy sledovalo zcela jiný obraz hry. Svěřenci Slobodana Kovače, který tým převzal až v srpnu místo jiné legendy Nikoly Grbiče, se dostali do tempa a začali úřadovat zejména na bloku.

Jen za druhý set předvedli Srbové osm bodových bloků a slovinští volejbalisté měli problémy se prosadit. V tlaku už srbský tým nepolevil a Kovač, olympijský vítěz ze Sydney, tak za krátké působení u reprezentace dosáhl na zlato.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Srbští volejbalisté slaví v Paříži titul mistrů Evropy.

Česká reprezentace na turnaji, kterého se nově účastnilo 24 týmů a poprvé se konal ve čtyřech zemích, obsadila 13. místo. Předloni jí dvě výhry stačily na sedmou příčku, ale to bylo ME jen šestnáctičlenné a hrálo se jiným systémem. Skupiny tehdy byly jen čtyřčlenné a jejich vítězové byli nasazeni rovnou do čtvrtfinále.

Mistrovství Evropy volejbalistů v Belgii, Francii, Nizozemsku a Slovinsku:
Finále (Paříž):
Srbsko - Slovinsko 3:1 (-19, 16, 18, 20)
Rozhodčí: Akinci (Tur.), Guillet (Fr.). Čas: 114 min. Diváci: 12.654.
Sestavy a body:
Srbsko: Lisinac 11, Atanasijevič 22, Petrič 12, Podraščanin 5, Jovovič 1, Kovačevič 20, libero Pekovič - Ivovič, libero Majstorovič, Krsmanovič. Trenér: Kovač.
Slovinsko: Čebulj 15, Kozamernik 9, Vinčič 1, Urnaut 10, Pajenk 12, Gasparini 7, libero Kovačič - T. Štern 2, Šket, Ž. Štern. Trenér: Giuliani.
Konečné pořadí:
1. Srbsko, 2. Slovinsko, 3. Polsko, 4. Francie, 5. Rusko, 6. Itálie, 7. Ukrajina, 8. Německo, 9. Belgie, 10. Nizozemsko, 11. Bulharsko, 12. Turecko, 13. Česko, 14. Finsko, 15. Španělsko, 16. Řecko, 17. Severní Makedonie, 18. Černá Hora, 19. Slovensko, 20. Portugalsko, 21. Rumunsko, 22. Bělorusko, 23. Rakousko, 24. Estonsko.

Reklama

Související témata: