Hlavní obsah

Fenerbahce - České Budějovice 2:3Volejbalisté Českých Budějovic vezou výhru z Turecka

Istanbul

Volejbalisté Českých Budějovic vybojovali první české vítězství v utkání Ligy mistrů téměř po pěti letech. Úřadující český šampion už dnes sice v Istanbulu prohrával 1:2 dva na sety, ale domácí Fenerbahce i díky úspěšným blokům porazil 3:2 po setech 25:20, 21:25, 17:25, 25:21 a v tie-breaku 15:12.

Článek

"Jsem rád, že se hráči nelekli zvučného jména soupeře, který nás dle mého názoru trošku podcenil. Ve vyhraných setech jsme jen velmi málo chybovali a nepřestávali hrát odvážně," uvedl po utkání René Dvořák, trenér Budějovic, a doplnil: "Je to důležité vítězství pro nás pro České Budějovice i pro celý český volejbal."

Nejvíce bodů Jihostroje, celkem devatenáct, zaznamenali univerzál Filip Křesťan a stejně statistici napočítali i smečaři Petru Michálkovi, který při mečbolu chytře míč míč jen postrčil do soupeřova bloku, od kterého spadl do autu. Budějovickým se dařilo nad sítí, zaznamenali osmnáct bloků, dvakrát více než hráči Fenerbahce.

Po třech setech to přitom s Budějovicemi nevypadalo vůbec dobře. Třetí sadu ztratili jasně, ale od začátku čtvrté začal na bloku Ondrovič a skvěle set rozjel Křesťan třemi body na podání. Český tým vedl až 13:6 a náskok už udržel.

I v tie-breaku šel výběr trenéra Dvořáka do vedení. Jistě, až na jednu výjimku, ztrátoval, a po dvouhodinové bitvě se radoval z výhry. Jihostroj tak navázal na své vítězství v Lize mistrů z ledna 2015, kdy doma zdolal Innsbruck. Od té doby se českým celkům v elitní soutěži nedařilo a počítaly jen získané sety.

"Na rozdíl od extraligových zápasů jsme hráli celé utkání koncentrovaně a k tomu jsme dokázali soupeře ubránit, vyvést ho tak z rytmu a donutit k chybám," řekl kapitán Radek Mach, který uspěl na bloku třikrát. Pětkrát se zaskvěl Michálek.

"Máme obrovskou radost a věříme, že nás vítězství nakopne do dalších zápasů," řekl Mach. Doma České Budějovice přivítají za týden 12. prosince od 18:00 obhájce titulu z italské Civitanovy. Poté odcestují na zápas 19. prosince do italského Trentina.

Volejbalová Liga mistrů - 1. kolo skupiny A:
Fenerbahce Istanbul - České Budějovice 2:3 (-20, 21, 17, -21, -12)
Rozhodčí: Michličová (Pol.), Kutsulas (Řec.). Čas: 126 min. Diváci: 350.
Sestava a body Č. Budějovic: Michálek 19, Mach 5, Křesťan 19, Mečkarov 10, Todua 6, De Amo 4, libero Kryštof - Ondrovič 5, Fila, Šotola 5, Zmrhal. Trenér: Dvořák.
Nejvíce bodů Istanbulu: Ter Maat 22, Oliva 18, Karasu 11.

Reklama

Související témata: