Hlavní obsah

Nizozemsko - Rusko 33:32Nizozemské házenkářky jsou ve finále MS. O zlato si zahrají se Španělkami

Kumamoto
Aktualizováno

Ve finále mistrovství světa házenkářek v Japonsku se o premiérové zlato utkají Nizozemsko a Španělsko. Nizozemky v dramatickém závěru semifinálové bitvy zdolaly dosud neporažené Rusky 33:32, Španělky si poradily s Norkami 28:22. Vítěz nedělního finále si kromě titulu zajistí i účast na olympijských hrách v Tokiu.

Foto: Sport.cz

Dosud neporažené Rusky podlehly na MS v házené Nizozemkám 32:33 a budou hrát jen o bronz.

Článek

Vyrovnaný zápas Nizozemsko - Rusko, v němž se ani jeden z týmů nedostal do více než dvougólového vedení, se rozhodl až v poslední minutě. Za stavu 32:32 se Nizozemky se štěstím ujaly vedení a Rusky už nestihly odpovědět, protože jejich poslední pokus mířil jen do boční sítě.

Nejlepší nizozemskou střelkyní byla s devíti góly Estavana Polmanová, o jednu trefu méně si připsala Lois Abbingová. Čtyřnásobným mistryním světa Ruskám nepomohlo ani 11 branek Anny Vjachirevové.

Obhájkyně bronzu Nizozemky postoupily do finále i přesto, že si na turnaji připsaly už tři porážky, naopak Rusky byly až dosud stoprocentní. O zlato si Nizozemsko zahraje podruhé, před čtyřmi lety podlehlo Norsku.

Druhé semifinále bylo vyrovnané jen v první půli. Krátce po změně stran se Španělky díky úspěšným zákrokům čtyřicetileté brankářky Silvie Navarrové a norským technickým chybám dostaly do trháku a vedení s přehledem udržely až do konce. Nejlepší střelkyní byla Alexandrina Cabralová se sedmi góly.

Španělky si o světové zlato zahrají poprvé, dosud byl jejich nejlepším výsledkem bronz z roku 2011. Základní skupinou prošly svěřenkyně trenéra Carlose Vivera bez ztráty bodu, ve čtvrtfinálové skupině porazily Japonsko, remizovaly se Švédskem a prohrály s Ruskem.

Mistrovství světa házenkářek v Kumamotu (Japonsko):
Semifinále:
Nizozemsko - Rusko 33:32 (16:16)
Nejvíce branek: Polmanová 9, Abbinghová 8/2, Van Der Heijdenová a Dulferová po 5 - Vjachirevová 11, Seňová 6/3, Bobrovnikovová 5.
Španělsko - Norsko 28:22
Nejvíce branek: Cabralová 7/3, Rodríguezová 6, Peňaová a M. Lópezová po 4 - Auneová 5, Skograndová a Herremová po 3.
O 5. místo:
Černá Hora - Srbsko 28:26 (13:12)
O 7. místo:
Švédsko - Německo 35:24 (18:13).

Reklama