Hlavní obsah

Házenkáři si na MS zahrají se Švédskem, Egyptem a kvalifikantem

Káhira/Praha

Čeští házenkáři si na lednovém mistrovství světa v Egyptě zahrají v základní skupině se Švédskem, domácím Egyptem a vítězem kvalifikace Jižní a Střední Ameriky. Rozhodl o tom dnešní los v dějišti šampionátu v Egyptě.

Foto: Facebook

Házenkář české reprezentace Pavel Horák.

Článek

Celkem 32 účastníků bude v Egyptě rozděleno do osmi čtyřčlenných skupin, z nichž vždy tři nejlepší týmy postoupí do další fáze. V ní se 24 celků utká ve čtyřech šestičlenných skupinách a dva nejlepší z každé z nich projdou do čtvrtfinále. Turnaj se bude hrát od 13. do 31. ledna.

Český celek se představí na světovém šampionátu poprvé od roku 2015. Tehdy v Kataru obsadil 17. místo, když nepostoupil ze základní skupiny, ale poté vyhrál Prezidentský pohár pro vyřazené týmy.

Los základních skupin:
Skupina A:
Německo
Maďarsko
Uruguay
Kapverdy
Skupina B:
Španělsko
Tunisko
Brazílie
Polsko
Skupina C:
Chorvatsko
Katar
Japonsko
Angola
Skupina D:
Dánsko
Argentina
Bahrajn
Kongo
Skupina E:
Norsko
Rakousko
Francie
vítěz kvalifikace Severní Ameriky a Karibiku.
Skupina F:
Portugalsko
Alžírsko
Island
Maroko
Skupina G:
Švédsko
Egypt
ČR
vítěz kvalifikace Jižní a Střední Ameriky.
Skupina H:
Slovinsko
Bělorusko
Jižní Korea
Rusko

Na šampionát se česká reprezentace dostala díky zrušení závěru kvalifikace včetně play off kvůli koronavirové pandemii. Českému týmu pomohlo, že na letošním mistrovství Evropy postoupil ze skupiny a skončil na 12. místě.

Český celek figuroval před losem ve třetím ze čtyř výkonnostních košů a měl jistotu, že se vyhne Islandu, Brazílii, Uruguayi, Francii, Jižní Koreji, Japonsku a Bahrajnu.

Z nejsilnějšího prvního koše dostali reprezentanti Švédsko. Seveřané jsou sice podle získaných medailí historicky druhým nejúspěšnějším týmem světových šampionátů, poslední cenný kov mezi elitou však vybojovali už před 19 lety.

Poslední ze čtyř světových titulů si připsali ještě o dva roky dříve shodou okolností na šampionátu v Egyptě. Na minulém MS skončili pátí. Český celek na Švédsko narazil i při poslední účasti na mistrovství světa a v Kataru utrpěl debakl 22:36.

Před pěti lety reprezentace shodou okolností ve skupině narazila i na Egypt a ve zřejmě klíčovém souboji o postup prohrála 24:27. Africký celek startuje na světovém šampionátu nepřetržitě od roku 1993. Na minulém závěrečném turnaji obsadil osmé místo, jeho maximem je čtvrtá příčka z roku 2001. Egypťané figurovali v druhém koši, který se losoval jako poslední. Coby pořadatel měli právo výběru skupiny a zvolili si tu s Čechy.

"Egypt si evidentně věří, o tom svědčí výběr této skupiny. Domácí jsou z pohledu sledovanosti rozhodně zajímavý soupeř, samozřejmě ale velmi těžký. Švédové jsou dlouhodobě velmi dobrý tým, se kterým jsme se střetli na mistrovství světa v Kataru. Tam se nám zápas proti nim vůbec nepovedl, ale teď je o šest let později. A třetí soupeř, tam vůbec nevíme, na čem jsme," uvedl v tiskové zprávě jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip.

"Hledali jsme informace o této kvalifikaci, ale nic k dispozici nemáme. Začneme se samozřejmě připravovat na Egypt a Švédsko. Uvidíme, jaké bude pořadí zápasů. Primární bude jako vždy připravit se na prvního soupeře a předpokládám, že během podzimu se dozvíme toho čtvrtého," dodal.

Kvůli koronavirové pandemii není jasné, zda na zápasy budou smět diváci. "Egypťané se chtějí předvést. Jsem přesvědčený o tom, že udělají maximum pro to, aby se šampionát uskutečnil. To v dnešní době není nic snadného, jak jsme viděli například i u včerejšího fotbalu. Tohle je pro sport podle mého názoru smrtící. V polovině ledna může být situace jiná, uvidíme, jak se to celé bude vyvíjet," přemítal Filip.

Tým Egypta celý šampionát otevře, česká skupina se tedy rozehraje hned v první den turnaje. "Divácky budou jistě dominovat místní fanoušci. I proto předpokládám, že budeme hrát v největší hale, pravděpodobně v Káhiře," dodal Filip.

Reklama

Související témata: