Hlavní obsah

České Budějovice vyhrály v Ostravě a sahají po titulu

OSTRAVA

Volejbalisté Českých Budějovic mají na dosah extraligový titul. Třetí finálové utkání dnes v Ostravě vyhráli 3:1, vedení v sérii zvýšili na 3:0 a v sobotu budou na ostravské půdě útočit na svůj čtvrtý titul v posledních pěti letech. Sobotní zápas začne v 15 hodin.

Foto: David Veis, ČTK

Zleva Tomáš Fila, Radek Mach a Radek Motys z Jihostroje České Budějovice

Článek

"Velice dobře hrál Motys, od toho se odvíjel náš útok. První dva sety jsme Ostravu drželi pod sebou, jakmile byla pod tlakem, dělala chyby," řekl českobudějovický trenér Petr Brom. "V třetím setu jsme ale byli málo úspěšní, co se týče útoku. Čtvrtý set už jsme si zase udržovali dva tři body náskok. Tam je to pak o jedné chybě a ty přišly ze strany Ostravy," dodal Brom.

Drama první sady, ve které byli domácí dlouho o bod napřed, rozuzlila koncovka. Hosté v ní otočili nepříznivý vývoj, ale za stavu 23:21 je přibrzdil Michalovič, s jehož tvrdým podáním měl soupeř potíže a domácí toho dokonale využili k obratu na 24:23. Setbol však neproměnili, nezvládli poslední tři mezihry a set jim protekl mezi prsty.

Ostravanům utekl i nástup do druhé sady. Nedařilo se jim nic, hosté snadno vedli 4:0 a výbornou hrou na síti navyšovali náskok až na 15:8. Ostravu pozvedl Správkův servis, při němž uhrála čtyři míče za sebou, ale na víc než na tři body si ji Jihočeši nepustili k tělu a koncovka byla znovu jasně v jejich režii.

Rychlé porážce se Ostrava ale vzepřela: v třetí sadě předvedla soustředěný výkon, který jí vynesl až šestibodový náskok. Budějovičtí mohutně stahovali, vyrovnali dokonce na 16:16, ale závěr se nesl pod taktovkou domácího Michaloviče, který výborným podáním i útokem vrátil domácím vedení a zajistil i zisk setu.

Výhru si České Budějovice vzít nedaly. Domácí ve čtvrtém setu vzdorovali do stavu 16:17, ale pak se projevila větší síla soupeře, který přesnějším útokem odskočil a dotáhl i třetí finále do vítězného konce.

Domácí připustili, že jim celé utkání dělal problémy Motys. "Po celý zápas, nevyjímaje třetího setu, jsme se nedokázali vyrovnat s obranou Motyse a Macha. Přestože jsme takticky byli připraveni a i na blocích jsme byli, větším důrazem dohrávaných balonů a agresivitou, kterou projevili útočníci Českých Budějovic, jsme ztráceli body," řekl ostravský trenér Zdeněk Šmejkal.

Finále play-off volejbalové extraligy mužů - 3. zápas:
Ostrava - České Budějovice 1:3 (-24, -20, 19, -19)
Rozhodčí: Hudík, Labašta. Čas: 108 min. Diváci: 900. Stav série: 0:3.
Ostrava: Haník, Michalovič, Mikula, Správka, Kubala, Sobotka, libero Václavík - Mauler, Chochlík, Kozák, Malínek. Trenér: Šmejkal.
Č. Budějovice: Sládeček, Motys, Fila, Torcello, Mach, Sukuba, libero Juračka - Čajan, Michálek, Smrčka. Trenér: Brom.

Reklama

Související témata: