Hlavní obsah

Volejbalisty liberecké Dukly čeká radikální řez

Česká volejbalová reprezentace mužů zahájila přípravu na zářijové mistrovství Evropy, ale to neznamená, že by s nástupem léta nastal úplný klid mezi tuzemskými extraligovými celky. Rušno na přestupovém poli je hlavně v Dukle Liberec, která po nevydařené sezóně přistoupila k nevídané hráčské obměně. „Jsme k ní nuceni a věřím, že sestavíme dobrý tým,“ říká trenér Michal Nekola v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Sport.cz

Trenér libereckých volejbalistů Michal Nekola

Článek

Liberecká Dukla se v extralize nedostala ani do semifinále. Jak je to možné?

Předtím byli fanoušci zvyklí, že bojujeme až do závěrečných kol o titul, ale na jaře jsme vypadli už ve čtvrtfinále s Ostravou. Bylo to pro nás velké zklamání, protože k postupu mezi čtyřku chyběl opravdu jen krůček. Jenže v celé sezóně jsme měli výkyvy a bohužel obrat nenastal ani v klíčovém play-off. Neuspěli jsme ani v domácím poháru a evropské klubové soutěži.

A tak jste se rozhodli k radikálnímu řezu v kádru. Kdo odchází?

Oba nahrávači - Novák jde do francouzského St. Quentinu, Fučík do Brna. Blokař Čermák a Vencovský míří do stejného klubu jako Novák. Kotrch zvažuje konec kariéry, nebo její pokračování v Praze. Nesvačil půjde na hostování do Ústí nad Labem.

Zajímavý je především odchod liberecké trojice do Francie. Kdo tam zlanařil vaše hráče?

Do St. Quentinu nastupuje český trenér Hroch, bývalý reprezentant a kouč Brna. A vybral si kluky z naší Dukly. Asi má představu, že mu pomohou s cílem, kterým je postup do tamní první ligy.

A nové tváře?

Zvolili jsme mix zkušených borců s nadějnými mladíky, abychom se pokusili sestavit solidní tým. Z Francie se do Liberce vrací někdejší reprezentant Staněk, dále přichází veterán Řezníček z Benátek nad Jizerou. Mládí představují Demar a Hadrava, což jsou synové bývalých reprezentantů a nynějších trenérů. Dále přichází Beer z Ústí nad Labem. Noví hráči přijdou k 1. srpnu. Věřím, že pozitivní změnou bude přesunutí Jeslínka z postu smečaře na libero.

Dovolenou v Liberci trávil reprezentant Petr Konečný, bývalý hráč Dukly. Toho nelákáte?

Petra znám a vím, že je spokojený v cizině. Jistě tam bude chtít vydržet, a tak ani neexistuje šance, že bychom o něm uvažovali. Cítí asi pořád vyšší ambice v zahraničí.

V nové sezóně máte v extralize co napravovat. Jaké budou cíle?

Každopádně bojovat po roční odmlce znovu o medaile. Největším favoritem bude obhájce titulu z Českých Budějovic, který dobře posílil. Ale za Jihočechy to může být v tabulce otevřené. Z pohledu českého volejbalu je škoda, že se do extraligy nepřihlásí Kladno.

Reklama

Související témata: