Hlavní obsah

Chceme si vyzkoušet evropský pohár, podotýká manažer basketbalistů Pardubic Stara před sezónou

Josef PešoutSport.czPrávo

Patří do české klubové špičky. A v příští sezóně se chtějí basketbalisté Pardubic prosadit i na mezinárodní scéně. Alespoň tak posuzuje současnou pozici ambiciózního východočeského klubu jeho generální manažer Pavel Stara, který začíná v této funkci v Pardubicích už čtvrtou sezónu. Předtím pracoval v Děčíně a patří tak i při svém relativním mládí ke zkušeným basketbalovým činovníkům v rámci Mattoni NBL.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Jak se ohlížíte za minulou sezónou z pohledu vašeho týmu?

Už je to za námi, ale samozřejmě nás těší, že jsme získali podruhé po sobě bronzovou medaili. Nyní už spřádáme plány na další ročník, ale to je zcela v souladu s ostatními kluby. Prostě chceme navázat na práci z předešlých dvou let.

Ale je tady novinka pro celý východočeský region - start Pardubic v evropském poháru...

Přihlásili jsme se do Euro Challenge Cupu, což je pro nás velký závazek. Nejen z toho úhlu, že bychom rádi obstáli ze sportovního měřítka, ale hodláme tenhle podnik zvládnout i po stránce finanční. Budeme v roli nováčků a uvidíme, jak se s tím popereme. Čeká nás i hodně cestování a zápasů. Očekávání je velké, protože skloubit pohár a ligu nebude snadné.

Troufáte si v Mattoni NBL na úlohu jednoho z favoritů?

Mnozí fanoušci nás tam vidí, ale podle mne jsou takové úvahy předčasné. Na druhou stranu se ligy nebojíme, byť vnímáme sílu Nymburka, Prostějova, Děčína. Ostrava zajímavě posiluje. Ale rozhoduje se až na palubovce a ne podle soupisky.

V létě jste se rozloučili se čtyřmi hráči. Můžete být konkrétní?

Skončili Pavel Miloš, slovenský reprezentant Marek Sýkora, Američan Derek Wright a Lukáš Kraus. Rozešli jsme se s tím, že jim vypršela smlouva. Věřím, že vyhodnotí svou pardubickou etapu jako kvalitní. Jejich odchodem se otevřela cesta pro oživení kádru. A doufáme, že tým  bude po určité obměně fungovat jako dosud.

Jak jste spokojen s posilami?

Přišli čeští reprezentanti Michal Čarnecký z Opavy, Lukáš Kotas z USK Praha a hlavně Corey Muirhead. Ten je asi nejznámější, protože působil v Novém Jičíně. A je představitelem moderního basketbalu. Netuším, kdo všechno měl o Muirheada zájem. Nabídli jsme mu smlouvu, kterou jsme schopni dodržet. Asi nebyla z těch nejvyšších, jaké obdržel, ale hráč vyhodnotil, že hrát v Pardubicích má svůj kredit. I v našem dresu se může představit v Evropě.

Jak to vypadá s obsazením trenérského postu?

Trenér Jan Slowiak zůstává, v našem klubu jde už do svojí třetí sezóny.

Zamlouvá se vám rozšíření Mattoni NBL?

Náš názor směřoval k zachování dvanácti účastníků. Ale respektujeme, že do ligy vstoupí čtrnáct týmů, které budou našimi soupeři, ale i partnery.

Reklama

Související témata: