Hlavní obsah

Nymburk se valí Eurocupem, doma vyřídil Groningen

PARDUBICE

Nymburk zatím prochází Eurocupem basketbalistů jako nůž máslem. Po vítězství v řecké Soluni dokázal český mistr v úterý večer doma na pardubické palubovce vyřídit nizozemský Groningen rozdílem 33 bodů po výsledku 93:60. Ve skupině zůstal po druhém kole jako jediný bez porážky a má to rozehráno na postup.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Lamayn Wilson (vlevo) a Eugene Lawrence z Nymburka a David Bell z nizozemského Groningenu.

Článek

Zažívají hektický program a spoustu přesunů, stejně jako loni hrají hned tři soutěže zároveň. Během sedmi týdnů museli zvládnout basketbalisté Nymburka už 24 utkání. Někdy se jim z takového zápřahu už točí hlava, ale na domácí ligové scéně vládnou a úspěšně se valí rovněž Eurocupem.

„Nebylo to ale s Groningenem tak snadné, jak by napovídal konečný výsledek. Začali jsme nekoncentrovaně, hned v první čtvrtině měli sedm ztrát a hráli možná až moc uvolněně. Naštěstí jsme rychle pochopili, že se soupeř sám neporazí a celý tým začal makat,“ líčil Pavel Pumprla.

Jako pilné včelky v úle

Od druhé čtvrtiny, kdy Nymburk zpřesnil hru v obraně, získal převahu na doskoku a častěji se dostával i do brejků, český mistr vedl. „Promluvili jsme si o stylu naší hry, ale i o tom, že vítězství v prvním zápase nebylo pojistkou k výhře i v tom dalším. Přineslo to skvělý efekt, pak už byl zápas jasně v naší režii,“ těšilo trenéra Ronena Ginzburga.

„Možná nám chvíli trvalo, než jsme se srovnali s roli favorita. Byli jsme pak ale jako pilné včelky a pracovali v obraně jako v úle, čímž jsme dostávali soupeře s míčem pod tlak,“ hodnotil Radek Nečas, jenž byl nesmírně platný právě v práci pod vlastním košem.

Zářil také Abrams, jenž proměnil pět z celkem třinácti nymburských trojek. Poslední čtvrtinu ovládl Nymburk při skóre 28:5. „Nejsme v soutěži jen s tím, že zkusíme a uvidíme, pro nás je postup jasně zavazující cíl. Chceme-li na něj reálně myslet, doma musíme vyhrávat,“ měl jasno kapitán Ladislav Sokolovský.

Českého mistra do Vánoc na třech úrovních čeká ještě porce 12 utkání, a to bude prověrka fyzické i mentální připravenosti.

Eurocup basketbalistů
ČEZ Nymburk - GasTerra Flames Groningen 93:60
Nejvíce bodů: Simmons a Abrams po 18, Wilson, Pumprla a Lenzly po 12, Naymick 8 - Bell 18, Wesby 11, Koenis 7. Rozhodčí Zamojski (Pol.), Lovsyn (Slovin.), Ozolš (Lot.), 1600 diváků, čtvrtiny 17:20, 24:14, 24:21, 28:5.Další utkání skupiny C: Rudupis Prienai-Aris Soluň 60:71, pořadí: 1. Nymburk 4, 2. Soluň 3, 3. Prienai 3, 4. Groningen 2.
Tabulka:
1. ČEZ Nymburk220157:1154
2. Aris Soluň211126:1243
3. Rudupis Prienai211142:1483
4. Groningen202137:1752

Reklama

Související témata: