Hlavní obsah

Noční česká tečka za MS. Odvolali reprezentační trenéry, rezignovali tři členové vedení včetně prezidenta svazu

Aktualizováno

Poněkud vášnivá dohra šampionátu, který vlastně pro český tým přestal existovat. Konec trenérů. K tomu další převratné personální změny. Exekutiva českého svazu házené odvolala realizační tým u mužské reprezentace, která kvůli koronaviru v kádru na poslední chvíli odřekla účast na mistrovství světa v Egyptě. Následně rezignovali tři členové exekutivy včetně svazového prezidenta Jaroslava Chvalného. Svaz o tom informoval na svých webových stránkách po jednání, které se protáhlo až do nočních hodin.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalí trenéři hazenkářské reprezentace Jan Filip (vpravo) a Daniel Kubeš.

Článek

Exekutiva rozhodla o odvolání realizačního týmu včetně obou hlavních trenérů Jana Filipa s Danielem Kubešem poté, co vyhodnotila předložené zprávy a vyslechla zástupce reprezentace včetně hráčů, manažera či lékaře. Vedení svazu dospělo k názoru, že národní celek pochybil, neuvedlo ale v čem. Členové exekutivy při posuzování pochybení nebyli jednotní. Vzniklou situací se bude vedení zabývat i dnes, jednání má začít ve 14:30.

"Dali jsme si čas do odpoledne, abychom dořešili všechny aspekty, které kolem toho jsou. V tuhle chvíli je ještě potřeba pár věcí dořešit, zejména nějaké právní věci. Takže vyjádření bychom zpřesnili po jednání exekutivy," řekl ČTK Chvalný.

"Rád bych respektoval rozhodnutí exekutivy, že do té doby se k tomu nebudeme vyjadřovat. Obecně se dá říci, že to určitě nebylo jednoduché rozhodování. Rozhodně jsme na to neměli stejný názor. Ale to je asi přirozené, takhle funguje celá společnost. Iks lidí má názor takový, iks makový," dodal Chvalný.

Vedle něj rezignovali také další dva zástupci devítičlenné exekutivy. Post ve vedení opouští i předseda reprezentační komise Daniel Čurda a předsedkyně metodické komise Ilona Hapková. Čurda zároveň oznámil stažení kandidatury do následujících voleb, které byly kvůli koronavirové situaci přesunuty na červen. Původně se měly konat už v listopadu poté, co od léta působí exekutiva v provizoriu, protože její členové rezignovali.

Trenéři uvedli, že zatím nemají bližší informace. "Včera mně osobně zavolali těsně před půlnocí Dan Čurda a pár minut nato Jarda Chvalný, že nás exekutiva odvolala z důvodů pochybení. Víc informací jsme nedostali," řekl serveru iDNES.cz Kubeš.

Národní tým zrušil účast na světovém šampionátu v Egyptě minulý týden pouhý den před odletem do dějiště turnaje. V kádru bylo 12 hráčů nakažených koronavirem, další pětice měla jiné zdravotní problémy. Pozitivní byli i oba trenéři Filip s Kubešem. Realizační tým doporučil exekutivě odřeknout účast na mistrovství a ta to schválila. Český celek na šampionátu nahradila Severní Makedonie.

Tým se sešel na konci prosince, kdy ještě bez některých opor sehrál přípravné utkání na Slovensku. S koronavirem se potýkal od začátku ledna od úvodu závěrečné přípravy na šampionát. Kvůli covidu-19 nemohli reprezentanti odehrát úvodní dva zápasy evropské kvalifikace proti Faerským ostrovům, které byly odloženy. Mužstvo poté doplnili náhradníci, ale i u nich se při trénincích objevily zdravotní potíže. Vyslat do Egypta "béčko" exekutiva nechtěla.

"Příprava byla nestandardní, absolutně extrémní. Navíc se nám u těch hráčů, kteří trénovali v menším počtu, začaly objevovat zdravotní problémy. Přestože jsme dělali maximum, abychom odletěli, dospěli jsme k tomu, že už nevidíme světlo na konci tunelu," řekl v minulém týdnu Filip.

"Nechtěli jsme sestavit tým jen tak halabala. Vyhodnotili jsme si to tak, že by to byl hazard ze sportovního hlediska. Nechtěli jsme účastí za každou cenu znevážit českou házenou. Jeli bychom tam na výlet, to jsme nechtěli podstoupit," dodal Chvalný.

Bývalí reprezentanti Filip s Kubešem vedli národní tým od léta 2014 a vloni v lednu s nimi vedení svazu prodloužilo smlouvu o další tři roky. Největšího úspěchu se svými svěřenci dosáhli před třemi lety šestým místem na evropském šampionátu. Chvalný stál v čele svazu od dubna 2018, kdy se vrátil do funkce po pěti letech. České házené už předtím šéfoval mezi roky 2001 až 2013.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: