Hlavní obsah

Česko - Slovinsko 0:3Statečný boj proti Slovincům už nestačil. Volejbalisté bránu semifinále neotevřeli

Aktualizováno

Dál už to nešlo. Odvážně tažení českých volejbalistů evropským šampionátem skončilo v ostravském čtvrtfinále. Se Slovinci prohráli po 85 minutách 0:3 po setech 21:25, 19:25 a 25:27, ale končí se vztyčenou hlavou a obsadí konečné 8. místo, což je druhý nejlepší výsledek za posledních dvacet let. Slovinsko v sobotním semifinále v Katovicích narazí na dosud neporažené domácí Poláky, druhý souboj o finálovou účast svedou Italové se Srby.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Tine Urnaut ze Slovinska, Michal Finger a Adam Zajíček z ČR.

Článek
Fotogalerie

Českou čtvrtfinálovou bitvu sledovalo 5013 diváků, obsadila se tak veškerá dovolená kapacita Ostravar Areny. Jenže soupeř se viditelně poučil z úvodu turnaje, kdy Česku podlehl 1:3. „Věděli jsme, že to bude úplně jiné utkání než před dvanácti dny. Bohužel jsme hráli až moc jednoduše, což Slovince nemohlo překvapit. Taky nám bez potíží spoustu akcí vyčapali," litoval trenér Jiří Novák, že se český útok rozbíjel o blok a obrana v poli si neuměla poradit se smečí z rukou Šterna či Urnauta.

Perfektně jim distribuoval míče nestárnoucí nahrávač Vinčič, jenž ve středu slavil 35. narozeniny. Až za stavu 6:11 dokázal Bartoš tvrdým podáním rozjet českou čtyřbodovou šňůru, kterou na síti nekompromisně protahoval Hadrava. Slovinsko ale za celé první dějství vedení z ruky nepustilo, byť v koncovce český univerzál dvakrát získal přímý bod ze servisu.

Na síti měl soupeř navrch. Skákal vysoko, většinu balónů tam přetlačil a často mu vycházely i taktické ulívky. Národnímu týmu nepomáhala ani různá střídání. Sebedůvěru českých reprezentantů ničil na příjmu takřka neomylný Libero Kovačič, nedařilo se jim ani najít správný rytmus hry. Vedení 20:13 ve druhé sadě už dávalo Slovinsku velkou naději na její zisk a stalo se.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Volejbalisté Slovinska se radují z bodu.

Ve třetím dějství si Češi vybudovali náskok (10:6), jenže na servis přišel 19letý Možič a Slovinci se dotáhli pětibodovou šňůrou. Reprezentanti přesto hráli s větším odhodláním, využili útlumu hostů. V koncovce vyšlo nasazení střídajícího Licka na servis, po jeho esu a bloku Galabova vedlo Česko 22:20, ale znovu náskok neudrželo. První dva slovinské mečboly ještě domácí tým odvrátil, ale při třetím skončil Vašinův útok na bloku.

Přestože reprezentanti odešli poraženi, vyprovázel je potlesk zaplněné haly. „Naší hře přece jen chybělo dost věcí, abychom mohli pomýšlet na další senzaci. Dostali jsme se tak trochu na herní limit. Slovinci měli hlavně lépe přihráno. Volejbalová kvalita byla přece jen větší na opačné straně sítě, na což naše obětavost, ohromná bojovnost a energie podpořená znovu skvělými diváky z hlediště už nestačila," musel uznat Novák.

ME volejbalistů v Ostravě – čtvrtfinále:
Česko – Slovinsko 0:3 (-21, -19, -25),
Itálie – Německo 3:0 (13, 18, 19).
Sobotní semifinále si v Katovicích zahrají Srbsko–Itálie a Polsko–Slovinsko.

Reklama

Související témata: