Hlavní obsah

České volejbalistky mají jistou účast na mistrovství světa, muži mají smůlu

České volejbalistky si příští rok zahrají po 12 letech na mistrovství světa. Na šampionát, který budou hostit Polsko a Nizozemsko, se mezi 24 týmů dostaly ze světového žebříčku federace FIVB. Českým mužům účast na mistrovství světa v Rusku unikla.

České volejbalistky mají jistou účast na mistrovství světa

Článek

"Po olympiádě je světový šampionát druhá nejprestižnější akce. Kvalifikace ženské reprezentace je další výborná zpráva pro celý český volejbal a věřím, že bude sloužit jako motivace dorůstající generaci hráček," řekl manažer reprezentačních týmů Miloslav Javůrek v tiskové zprávě.

Podle Javůrka se po změně v nastavení žebříčku reprezentaci vyplatilo, že odehrála všechna utkání letošní sezony - kvalifikaci ME, na kterém pak ženy došly do osmifinále, a Evropskou ligu.

"Zúročila se naše několikaletá práce v rámci boje o postavení na rankingu FIVB. V něm totiž rozhoduje každý set a bod. I když jsme se kvalifikovali na evropský šampionát, tak jsme nic nepodcenili a šli do všech zápasů naplno, což nám velmi pomohlo," uvedl Javůrek. Češky jsou aktuálně v pořadí dvaadvacáté a na šampionát se dostaly jako předposlední.

Cílem jsou olympijské hry

"Účast na mistrovství světa zároveň bereme jako první krok k vysněnému postupu na olympijské hry 2024 nebo 2028. To je jednoznačným cílem," konstatoval Javůrek.

Naposledy se české volejbalistky zúčastnily mistrovství světa v Japonsku v roce 2010, kde obsadily pod vedením trenéra Jiřího Šillera patnácté místo. Lepšího výsledku dosáhl národní výběr po rozdělení Československa jen v roce 1994, kdy byl v Brazílii devátý.

V éře Československa si volejbalistky z mistrovství světa přivezly dvě bronzové medaile: v roce 1952 z prvního MS v historii a poté v roce 1960.

Muži se sice po postupu do čtvrtfinále mistrovství Evropy v Ostravě posunuli v žebříčku na 30. místo, ale na účast na MS jim to nestačilo. Posledním kvalifikovaným týmem je Čína, která je v pořadí FIVB dvaadvacátá. Čeští volejbalisté hráli na MS rovněž naposledy v roce 2010.

Reklama

Související témata: