Hlavní obsah

LeBron James je počtvrté nejužitečnějším hráčem NBA

New York

Hvězdný LeBron James získal počtvrté v kariéře ocenění MVP pro nejužitečnějšího hráče NBA. Lídr basketbalistů Miami vyhrál anketu i v letech 2009, 2010 a loni, jeho nadvládu v zámořské lize přerušil jen v sezóně 2010/11 Derrick Rose z Chicaga.

Foto: Jeff Haynes, Reuters

LeBron James (vpravo) z Miami v souboji s Lukem Ricardem Mbahem a Moutem z Milwaukee.

Článek

Osmadvacetiletý James se stal pátým hráčem v historii NBA s alespoň čtyřmi trofejemi a ocitl se v exkluzivní společnosti basketbalových legend. Vyrovnal se Wiltu Chamberlainovi, Michael Jordan a Bill Russell mají ještě o jedno vítězství víc a rekordman Kareem Abdul-Jabbar vyhrál anketu šestkrát.

Jako hráč Miami, se kterým loni NBA poprvé vyhrál, získal James ocenění podruhé. První dvě si zajistil ještě ve službách Clevelandu. V aktuální sezóně dovedl tým Heat k 66 výhrám, což je klubový rekord, a jasnému prvenství v základní části. V ní měl průměr 26,8 bodu, osm doskoků a 7,3 asistence na zápas. Střílel s úspěšností 56 procent, nejlepší v kariéře.

"Většina lidí si myslela, že po minulé sezóně už se zřejmě nebude moci zlepšit, on to ale dokázal. Cenu si zaslouží," řekl trenér Miami Erik Spoelstra.

O Jamesově vítězství nebylo pochyb. Na první místo ho zařadilo 120 ze 121 hlasujících. Na jediném lístku dostal přednost nejlepší střelec základní části Carmelo Anthony z New Yorku, který v součtu bodů skončil až třetí za dalším ostrostřelcem Kevinem Durantem z Oklahomy. Podobně jako Jamesovi chyběl jediný hlas k absolutní nadvládě v sezóně 1999/2000 Shaquillu O'Nealovi.

Reklama