Hlavní obsah

Bartoň je jako Jágr při výluce, libuje si kouč Budínský

Děčín

Z velkého snu se stala realita. I tak vnímá basketbalový trenér Pavel Budínský návrat zkušené opory české reprezentace Luboše Bartoně do klubového dresu Děčína. Současný kapitán národního týmu nastoupil za severočeské družstvo už v ligovém duelu s Pardubicemi. A to po dlouhých patnácti letech!

Článek

„S Lubošem jsem spolupracoval čtyři roky v reprezentačním celku a vím, jakou je respektovanou osobností a že dokázal ve sportovním životě spoustu věcí. Cítil jsem, jak by bylo zajímavé, kdyby mohl hájit i děčínské barvy. Zpočátku měla naše komunikace na toto téma spíš legrační a žoviální úroveň. Návraty takových borců přicházejí většinou až v jejich pozdějším sportovním věku, takže za celý klub jsem nesmírně rád, že k němu došlo už teď. Byť třeba na krátkou dobu. Je to splnění tajného přání," říkal Budínský, kouč reprezentace i Děčína.

Bartoňovo působení v české lize považuje za obrovskou událost. „Připomíná mi to stejný příběh, jako když při výluce v hokejové NHL hrají v české extralize Jaromír Jágr nebo Marek Židlický. Lidi na takové hvězdy chodí. I basketbalová liga potřebuje podobné signály, které ji zvedají kredit," tvrdil trenér.

Podle Budínského je Bartoňovo aktuální angažmá nejlepším řešením jeho situace. „Luboš basketbal miluje a potřebuje hrát, a ne jenom trénovat, nebo takříkajíc sedět doma. Svou herní rozvahou, zkušeností a přehledem je inspirací pro mladší spoluhráče," podotkl renomovaný kouč.

Sám Luboš Bartoň byl po premiéře za Děčín rovněž spokojen: „Kluci mě dobře vzali mezi sebe. Atmosféra v hale je pořád suprová jako před těmi patnácti lety, když jsem odtud odcházel do basketbalového světa. Mám otevřený kontrakt a vážně nevím, jak tady budu dlouho. Stoprocentně ale počítám minimálně se dvěma duely, takže chci nastoupit i v příštím kole. A to i v případě, že by už do té doby přišla nějaká zahraniční nabídka." Nad eventuálním novým angažmá v cizině neuvažuje. „Nechci se tím rozptylovat. Člověk se má soustředit na práci, kterou zrovna dělá, a tou je pro mě Děčín," dodal Bartoň.

Reklama

Související témata: