Hlavní obsah

Šampionát basketbalistek do 17 let uspořádá Česko namísto Slovenska

Letošní mistrovství světa basketbalistek do 17 let se nakonec uskuteční v České republice. Rozhodla o tom Mezinárodní basketbalová federace FIBA, která odebrala pořadatelství Slovensku. To má pozastavené členství kvůli nesplaceným závazkům z let 2008 až 2012 a hrozí mu vyloučení ze všech soutěží FIBA.

Foto: Sport.cz

České basketbalistky - ilustrační foto.

Článek

Šampionát se odehraje od 28. června do 6. července v Plzni a v Klatovech, pokud haly projdou inspekcí. „Oslovili nás zástupci FIBA s dotazem, zda bychom dokázali světový šampionát uspořádat i v tomto poměrně šibeničním termínu," řekl předseda ČBF Miroslav Jansta.

„FIBA s námi má pozitivní zkušenost. Obrátila se na nás i z toho důvodu, že máme již vyškolený tým z loňského světového šampionátu mužů do 19 let a dalších velkých akcí. To je v současné časové tísni, kdy do startu MS zbývá něco málo přes dva měsíce, zásadní," dodal s tím, že běžně se šampionát připravuje přes rok.

České reprezentantky už měly premiérovou účast na MS jistou zásluhou stříbrných medailí z mistrovství Evropy šestnáctiletých z minulého roku. Svěřenkyně trenéra Richarda Fouska tak budou v domácím prostředí patřit mezi spolufavority. Ve skupině A se střetnou s Kanadou, Maďarskem a Jižní Koreou.

ČBF už pomohla i Ukrajině

Dalšími účastníky šampionátu jsou Brazílie, mistryně Evropy Španělky, Itálie, Egypt, Austrálie, Mexiko, Japonsko, dvojnásobné mistryně světa z USA, Mali, Francie, Čína a Slovensko. To v turnaji zůstane jen tehdy, pokud slovenský svaz stihne uhradit své závazky.

„Mrzí mě, že situace na Slovensku došla až tak daleko. Věřím, že by v Bratislavě uspořádali dobrý šampionát. My jsme pouze reagovali na prosbu, se kterou za námi přišla FIBA. Obrátili jsme se na příslušný státní orgán, tedy na ministerstvo školství. Díky vstřícnému postoji pana ministra Chládka jsme mohli na nabídku FIBA kývnout," dodal Jansta.

ČBF v minulých týdnech nabídla pomoc také Ukrajině s pořadatelstvím mužského mistrovství Evropy v příštím roce, pokud to bude kvůli politické situaci v zemi potřeba.

Reklama