Hlavní obsah

Srbsko - ČR 23:15Po výprasku v Srbsku mohou čeští házenkáři na šampionát zřejmě zapomenout

Niš
Aktualizováno

Šance, že si čeští házenkáři zahrají na mistrovství světa 2015 v Kataru je po výprasku v Srbsku pramalá, prakticky žádná. Po prohře o osm branek v Niši by se reprezentanti při brněnské kvalifikační odvetě museli vypnout k naprosto mimořádnému výkonu, aby ještě vyrazili soupeři postupové trumfy z rukou.

Článek

Národní tým se celé utkání zoufale trápil v útoku a dát gól, to pro něj byla nepředstavitelná dřina. Srbsko už v 11. minutě vedlo 6:2 a jasně dominovalo, zatímco česká hra v útoku byla děsně kostrbatá. Domácí pestřejší hrou i agresivnějším pojetím házené ještě během první půle získali osmigólový náskok, a to ještě Galia v brance hodně šancí pochytal.

V koncovce to českému mužstvu neuvěřitelně drhlo, úspěšnost zakončení spadla ke třiceti procentům a domácí gólman Stanič byl za hrdinu. Kromě Stržínka, jenž se ujal role exekutora při sedmimetrových hodech, se nenašel v ofenzivní části nikdo, kdo by reprezentaci táhnul.

Absolutně se neprosadil Jícha, který sice sliboval, že se i s bolavým kotníkem kousne a na hřišti opravdu dřel, jenže se mu vůbec nic nedařilo. Zahodil sedmičku, nedal ani další dvě střely z pole a devět minut před koncem musel i předčasně ze hřiště.

Po ostré potyčce s Beljanskim na hraně brankovišti viděli oba červenou kartu. V Jíchovi zůstal jen pocit křivdy, protože agresorem byl domácí hráč, ale do konfliktu se zjevně promítla i frustrace české hvězdy, která není zcela fit.

Další ostrá spojka z bundesligy, Horák, dal jen jeden gól. Česko nehrálo na MS od roku 2007 a výkon ze Srbska nenasvědčuje tomu, že by se černá šňůra kvalifikačních nezdarů nějak přetrhla.

„Obrana byla celkem solidní, jenže na 15 gólů se v současné házené těžko vyhraje," uznal trenér Vladimír Haber. „Nechali jsme si od Srbů úplně rozdrobit hru a sami se zničili velmi špatnou koncovkou," doplnil loučící se kouč. Nemá cenu si něco nalhávat, postup českého týmu na MS 2015 by se rovnal zázraku. „Musíme se o něj v Brně pokusit," doufal Haber.

Kvalifikace MS 2015 házenkářů - první zápas v Niši:
Srbsko - Česko 23:15 (13:6)
Nejvíce branek: M. Ilič 7, Nikčevič 5, Vujin 5/1 - Stržínek 6/4, Petrovský a Stehlík po 2, rozhodčí Zotin a Volodkov (oba Rus.), sedmimetrové hody 1/1:6/4, vyloučení 3:1, červené karty: 51. Beljanski - 51. Jícha, 4200 diváků. Odveta se hraje v sobotu 14. června v Brně.

Reklama

Související témata: