Hlavní obsah

Golden State - Houston 114:81Stav série 4:1Basketbalisté Golden State i bez Curryho vyřadili Houston

Basketbalisté Golden State si i bez zraněného lídra Stephena Curryho poradili v pátém utkání play off NBA s Houstonem a po vítězství 114:81 postoupili do semifinále Západní konference. Soupeře zatím neznají, ale z dvojice Los Angeles Clippers - Protland mají překvapivě blíž k postupu Trail Blazers, kteří vyhráli pátý duel na palubovce soupeře 108:98 a vedou 3:2 na zápasy. Třetí vítězství za sebou znamenající obrat série na 3:2 se podařilo také ve Východní konferenci hráčům Charlotte, kteří vyhráli v Miami 90:88.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Basketbalista Golden State Warriors Draymond Green (23) během pátého duelu série s Houstonem.

Článek

V týmu obhájců titulu Warriors nastřílel Klay Thompson 27 bodů a sedmi trojkami zopakoval výkon z předchozího utkání. Stal se tak prvním hráčem v historii NBA, který ve dvou duelech play off za sebou trefil nejméně sedm tříbodových střel. Mistrovský celek vyhrál už první čtvrtinu o 17 bodů a zbytek zápasu měl pod kontrolou.

"Už v šatně jsem cítil, jak jsme soustředění. Nechtěli jsme znovu do Houstonu, je to dlouhý let," řekl Thompson. "Jsme požehnaní, opravdoví šťastlivci. Přišli jsme o Stephena Curryho, nejužitečnějšího hráče ligy, přesto ho dokážeme nahradit někým, jako je Shaun Livingston," jmenoval trenér Steve Kerr třicetiletého hráče, který naskočil do základní pětky místo Curryho a dal 16 bodů, v této sérii už potřetí. Draymond Green naplnil statistiky 15 body, devíti doskoky a osmi asistencemi.

V týmu soupeře dal James Harden 35 bodů, ale střelecky byl osamocený, Dwight Howard přidal osm bodů a 21 doskoků.

Portland využil absenci zraněných hvězd Clippers Chrise Paula a Blakea Griffina. Hosté rozhodli zápas v poslední čtvrtině, v níž se chytil Damian Lillard. Ačkoliv do té doby měl na kontě jen šest bodů a jediný koš z pole z třetí části, ve zbývající dvanáctiminutovce přidal 16 bodů. C.J. McCollum byl nejlepším střelcem z 27 body a Trail Blazers mohou v pátek rozhodnout o postupu na domácí palubovce.

Stejně je na tom Charlotte po kontroverzní koncovce v Miami. Hornets v ní vedli po trojce Courtneyho Lee 25 sekund před koncem o dva body. Domácí pak při posledním útoku reklamovali zákrok na Dwyanea Wadea a sami se ještě s vypršením času pokusili o taktický faul, ale rozhodčí už nepískli.

"Zápas nikdy nerozhoduje jeden moment v koncovce, ale rozhodně byl Dwyane faulovaný, o tom není pochyb," řekl trenér Miami Eric Spoelstra. "Nemusím se dívat na opakovaný záběr, já v tom mám jasno. Myslím, že jsem byl faulován a nebylo to odpískáno," řekl Wade, který byl s 25 body nejlepším střelcem zápasu.

1. kolo play off NBA:
Východní konference - 5. zápas:
Miami - Charlotte 88:90, stav série 2:3.
Západní konference - 5. zápasy:
Golden State - Houston 114:81, konečný stav série 4:1
LA Clippers - Portland 98:108, stav série 2:3.

Reklama