Hlavní obsah

Opora USK Vaughnová zažádala o české občanství. Pomůže reprezentaci na ME?

Praha

Americká basketbalistka Kia Vaughnová zažádala o české občanství. Opora ZVVZ USK Praha a nejužitečnější hráčka loňského Final Four Euroligy již získala povolení k trvalému pobytu, a pokud by půjde vše podle plánu, mohla by reprezentovat Česko už na domácím mistrovství Evropy v příštím roce.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Basketbalistka USK Kia Vaughnová (vlevo) v zápase proti Nymburku.

Článek

"Kia minulý týden dostala povolení k trvalému pobytu a požádala o české občanství. Teď je to ve vyřizování ministerstva vnitra," řekl manažer USK Marek Kučera na pondělní tiskové konferenci. "Myslí to opravdu vážně. Navíc říkala, že jestli v USA zvolí za prezidenta (Donalda) Trumpa, tak už se tam nikdy nevrátí," dodala trenérka Natália Hejková.

Devětadvacetiletá rodačka z New Yorku působí v Praze už od roku 2012 a Česko si oblíbila. Zůstala tu i loni, kdy jako hvězda Euroligy měla několik jiných nabídek. Už delší dobu pracuje na tom, aby získala občanství, a nyní se to zdá na dobré cestě.

Jelikož v americké reprezentaci má velkou konkurenci, mohla by v případě zisku občanství posílit český národní tým. Aktuálně většina evropských reprezentací zařazuje do svých týmů naturalizované Američanky, které většinou hrají rozhodující roli. Pravidla FIBA umožňují mít v reprezentaci jednu rodačku z jiné země.

Stihne ME?

"Zatím to ještě není jisté, ale je jasné, že v současném stavu národního týmu, kdy končí zlatá generace, by se nám taková posila hodila. Budu rád, když to dobře dopadne. Ona už je totiž na české holky zvyklá a zná se s nimi, navíc je velmi dobrá do party a nehraje si na hvězdu," řekl reprezentační trenér Ivan Beneš.

"Věřím, že se to stihne a byrokracie proběhne rychle. Byla by škoda, když už se to vyřizuje, aby se to nestihlo do šampionátu," dodal.

Vaughnová bude muset u řízení prokázat i znalosti o České republice a základy českého jazyka. "Věřím, že na ni nebudou přísní. Občanství dostává plno jiných lidí, tak proč by to neměla dostat hráčka, která může pomoci nároďáku," dodal Beneš.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články