Hlavní obsah

CSKA Moskva - Fenerbahce 101:96 PPVeselý s Fenerbahce na titul v Eurolize nedosáhl, slaví CSKA

Český basketbalista Jan Veselý na titul v Evropské lize nedosáhl. Ve finále v Berlíně jeho Fenerbahce podlehlo CSKA Moskva 96:101 po prodloužení. Ruský gigant potvrdil předsezónní pozici hlavního favorita a slaví třetí titul v moderní historii soutěže při patnácté účasti ve Final Four a první od roku 2008.

Foto: David Šváb, ČTK

Jan Veselý.

Článek

Fenerbahce usilovalo o premiérovou trofej, ale nepomohlo mu ani sedm bodů Veselého. Tomu se nepodařilo navázat na dosavadní jediné dva české vítěze druhé nejlepší basketbalové soutěže světa Jiřího Zídka (1999) a Luboše Bartoně (2010). I tak je finálová účast jeho největší úspěch kariéry, dosud byl v Evropské lize dvakrát čtvrtý s Partizanem a loni s Fenerbahce.

CSKA byl ve Final Four popatnácté, ale často roli favorita nedokázal potvrdit. Tentokrát ale ruský celek odehrál téměř poločas snů. Předváděl velmi dobrou kolektivní ofenzivní hru a dařilo se především srbské hvězdě Miloši Teodosičovi.

Navíc CSKA i skvěle bránil a hráči Fenerbahce si v útoku nevěděli příliš rady. Do poločasu nabrali manko 20 bodů a začali ztrácet i nervy. Během pauzy se ale dali dohromady a pokusili se o nápor, kterým by se vrátili do hry. CSKA ale využíval výhodu na rozehrávce, kde vedle Teodosiče měl nejužitečnějšího hráče soutěže Nanda de Cola, a náskok si dlouho v klidu hlídal.

Těsný náskok turecký tým neudržel

Veselý se snažil s utkáním něco udělat, svému týmu pomáhal zejména v obraně, kde skvěle přebíral oba hvězdné rozehrávače, ale v útoku se trápil s trestnými hody a proměnil až desátý pokus. Soupeř toho využíval a kouč Željko Obradovič proto raději českého pivota stáhl.

Turci se chytli až v poslední čtvrtině, kdy se CSKA dostal do problémů s fauly a na straně Fenerbahce se rozehráli Ekpe Udoh s Perem Antičem. Čtyři minuty před koncem to bylo už jenom o šest a hráči CSKA byli najednou bezradní. Bobby Dixon dokonce 43 vteřin před koncem trojkou z odskoku vyrovnal a trestné hody Kostase Slukase přinesly Fenerbahce i vedení, jenže dvě vteřiny před koncem Viktor Chrjapa poslal zápas do prodloužení.

V něm CSKA našel ztracenou jistotu. De Colo potvrdil svou kvalitu a deseti body v nastavení dovedl tým k triumfu.

Srbský trenér Fenerbahce Obradovič si tak nevylepšil pozici nejúspěšnějšího kouče v historii soutěže a při rekordní desáté účasti ve finále nepřidal devátý titul. Navíc se musel sklonit před svým žákem Dimitriosem Itudisem, který mu 13 let dělal asistenta a získal s ním pět titulů. Nyní má Itudis první trofej v roli hlavního kouče.

Také bronz putuje do Ruska

Bronzovým medailistou Evropské ligy se stal Lokomotiv Kubaň Krasnodar. V duelu o 3. místo ruský celek přehrál španělskou Vitórii 85:75 a při druhé účasti v soutěži dosáhl na největší úspěch v historii klubu.

Krasnodar přitom nastoupil bez zraněné hvězdy Anthonyho Randolpha, přesto předvedl mnohem lepší výkon než v semifinále s CSKA Moskva. Od začátku měl na hřišti převahu a kolektivním výkonem si došel pro vítězství. Nejvíce se dařilo Malcolmovi Delaneymu a Ryanovi Broekhoffovi, kteří dali po 21 bodech.

Naopak na Vitórii bylo vidět, že se na psychice projevila smolná semifinálová prohra s Fenerbahce po prodloužení a její hráči nepůsobili tak svěžím dojmem. Navíc trenér šetřil největší hvězdu Joannise Burusise a rozehrávač Darius Adams na vše nestačil, ačkoli dal 25 bodů.

Final Four Evropské ligy basketbalistů v Berlíně:
Finále:
CSKA Moskva - Fenerbahce Istanbul 101:96 po prodl. (22:20, 50:30, 69:53, 83:83)
Nejvíce bodů: De Colo 22, Teodosič 19, Hines 15, Higgins 12 - Dixon 17, Datome, Udoh a Antič po 16, ...Veselý 7.
O 3. místo:
Lokomotiv Kubaň Krasnodar - Laboral Kutxa Vitória 85:75 (20:16, 40:42, 61:53)
Nejvíce bodů: Delaney a Broekhoff po 21, Zubkov 11, Singleton, Claver a Janning po 10 - Adams 25, Bertans 13.

Reklama