Hlavní obsah

Házenkáři Plzně získali třetí titul v řadě

Aktualizováno

Házenkáři Plzně získali potřetí za sebou extraligový titul. Ve finále porazili nejlepší tým základní části Duklu Praha 3:1 na zápasy, v posledním utkání vyhráli doma 24:19. Celkově Západočeši ovládli ligu pošesté. Pražané na další titul čekají od roku 2011. Skončila i série o třetí místo a bronzové medaile si v ní zajistily Hranice. Čtvrtý zápas s Karvinou vyhrály až po dramatu v sedmimetrových hodech a celkově zvítězily 3:1.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Házenkáři Plzně se radují ze zisku mistrovského titulu.

Článek
Fotogalerie

"Byl to strašně náročný zápas. Dukla se vydala ze všech sil a hrála výborně. V prvním poločase jsme měli problém s proměňováním. Tomáš Petržala chytal perfektně," řekl na svazovém webu pětačtyřicetiletý brankář Radek Motlík, který z Plzně odchází a bude hrát na Slovensku za Považskou Bystricu. "Nemyslel jsem na to, že jdu pryč. Chtěl jsem prostě vyhrát třetí titul v Plzni," dodal plzeňský kapitán.

Rychlá červená pro domácí

Už po 43 vteřinách od zahájení hry dostal po srážce s Kotrčem červenou kartu domácí Linhart, ale Plzeň to z míry nevyvedlo. Vstřelila první čtyři branky zápasu a Motlíka na druhé straně poprvé překonal až v osmé minutě Kastner.

Plzeň posléze vedla už 8:3, ale další úsek první půle jí příliš nevyšel. Dukle se rozchytal Petržala a hosté se dotáhli až na rozdíl jediné branky.

Podobný průběh měl rovněž začátek druhého poločasu. Plzeňský náskok nejprve za Motlíkovy mocné podpory v brankovišti vystoupal až na 15:10, pak zase klesl jen na dva góly. I další těžkou chvilku ale domácí tým přečkal a poslední okamžiky před dovršením mistrovského hattricku se už odehrávaly za skandovaného potlesku nadšené haly.

"Bylo to fantastické. Chtěli jsme vyhrát potřetí a povedlo se to. Letos to bylo strašně náročné. Před sezonou jsme trochu oslabili, ale do týmu skvěle zapadli talentovaní hráči z dorostu a my teď můžeme slavit. Rozhodla psychika, Duklu jsme nepustili do vedení a to bylo hrozně důležité. Lidi nás hnali dopředu. Nedovolili nám prohrát," řekl autor čtyř branek Michal Tonar.

Dukla nastoupila v sezóně proti Plzni šestkrát, ale porazit ji dokázala pouze jednou - ve druhém duelu finálové série.

"Bylo to pro nás hrozně těžké. Jsme rádi, že jsme se dostali tak daleko. Pro nás je tohle úspěch, nepodařilo se nám zlomit jen finálovou sérii. Smekám před všema klukama v týmu. Tento rok byl pro nás skvělý," prohlásil Milan Kotrč z Dukly.

Hraničtí se dočkali po roční pauze

Hraničtí se cenného kovu dočkali po roční pauze, Karviná naopak stejně jako loni v boji o třetí místo neuspěla.

Házenkáři Cementu zahájili sérii domácí porážkou, ale zaváhání hned napravili a o tomto víkendu dvakrát uspěli v Karviné. Dnes až po sedmičkách, neboť po 60 minutách byl stav nerozhodný 28:28 a po desetiminutovém prodloužení 31:31. V obou koncovkách přitom museli hosté dotahovat.

"Konec dobrý, všechno dobré. Jsme spokojení s bronzovou medailí," uvedl kouč předloňského vicemistra Hranic Libor Hrabal. "Utkání se dneska přelévalo ze strany na stranu, ustáli jsme hodně času v oslabení a zaplať pánbůh, že nám Magrla chytil jednu sedmičku," zmínil svého gólmana. V obou víkendových zápasech zase podržel hostující tým Magrlův kolega Kučerka.

Play off házenkářské extraligy mužů:
Finále - 4. zápas:
Plzeň - Dukla Praha 24:19 (11:10)
Nejvíce branek: Jonáš 5, Poloz a M. Tonar po 4/1 - Kastner 5/3, Syřínek 4, Kotrč a Sviták po 3. Rozhodčí: Horáček, Novotný. Sedmimetrové hody: 5/3 - 4/3. Vyloučení: 1:6. ČK: 1. Linhart (Plzeň). Diváci: 1650. Konečný stav série: 3:1.
O 3. místo - 4. zápas:
Karviná - Hranice 31:31 po prodl. (28:28, 14:16), sedmimetrové hody 2:4
Nejvíce branek: S. Mlotek 7, Gelnar a Frančík po 5, Paululik 5/5 - Rachač 10, Hastík 6, Čadra 5. Rozhodčí: Fukala, Mohyla. Sedmimetrové hody: 6/5 - 3/2. Vyloučení: 5:9. ČK: 49. Lefan (Karviná). Diváci: 637. Konečný stav série: 1:3.
Konečné pořadí extraligy 2015/16:
1. Plzeň
2. Dukla Praha
3. Hranice
4. Karviná
5. Zubří
6. Lovosice
7. Jičín
8. Frýdek-Místek
9. Litovel
10. KP Brno
11. Kopřivnice
12. Zlín (sestup)

Reklama

Související témata: