Hlavní obsah

Golden State - Cleveland 89:93Stav série 3:4Cleveland má první titul v NBA, James si splnil sen

Aktualizováno

Basketbalisté Clevelandu získali poprvé titul mistra NBA. V sedmém finálovém utkání zvítězili na hřišti Golden State 93:89 a oplatili mu porážku z loňské finálové série. Do historie soutěže se navíc zapsali jako první tým, který dokázal vybojoval titul, i když ve finále prohrával 1:3 na zápasy.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

LeBron James z Clevelandu (uprostřed) oslavuje se svými spoluhráči vítězství v NBA.

Článek
Fotogalerie

Nejužitečnějším hráčem finálových bojů byl jednomyslně vyhlášen LeBron James, který v rozhodujícím utkání dovedl Cleveland k vítězství 27 body. K nim přidal 11 asistencí i doskoků a připsal si sedmý finálový triple double v kariéře.

Nedělním triumfem se Jamesovi splnil sen, kvůli kterému se předloni do Clevelandu vrátil z Miami, v jehož dresu vyhrál NBA v letech 2012 a 2013. Také tehdy byl největší hvězdou finálových zápasů.

"Nechal jsem na hřišti úplně všechno. Krev, pot i slzy. Tenhle titul je pro lidi z Clevelandu. Jsem rád, že jsem splnil, co jsem před dvěma lety slíbil," řekl po utkání jednatřicetiletý James.

Město Cleveland se dočkalo prvního titulu v některé ze zámořských profesionálních soutěží od roku 1964, kdy místní tým amerického fotbalu Browns zvítězil v NFL.

"Chápu, co za posledních více než 50 let prožívali lidé u nás v Ohiu. Nemůžu se dočkat, až se vrátíme domů. Tohle vám dovezu, lidi," řekl James s rukama kolem Trofeje Larryho O'Briena pro vítěze NBA.

V celém utkání se ani jednomu týmu nepovedlo vybojovat dvouciferný náskok. Po první čtvrtině byli o bod napřed hosté z Clevelandu, druhá část ale vyšla domácím Warriors, kteří v poločase vedli 49:42. Po přestávce Cavaliers předvedli i jedenáctibodovou sérii a povedlo se jim dostat na chvíli znovu do vedení. Do čtvrté čtvrtiny přesto šli s jednobodovým náskokem domácí.

Zápas došel do první vyrovnané koncovky v celé sérii. Domácí Klay Thompson čtyři a půl minuty před koncem srovnával na 89:89. Tento stav vydržel až do poslední minuty, kdy přesnou trojkou přiblížil hosty k titulu Kyrie Irving, jenž celkem nabíral 26 bodů. Rozhodující střelu trefil 53 sekund před sirénou přes bránícího Stephena Curryho a zajistil hostům vedení 92:89.

Poslední koš sezóny vstřelil James

Warriors už nedokázali odpovědět. James dal symbolicky poslední koš sezóny, když deset sekund před koncem proměnil jeden ze dvou trestných hodů. Domácí během posledních deseti sekund nezareagovali a Cavaliers udrželi domácí v poslední čtvrtině na třinácti bodech.

Nejlepším střelcem utkání byl domácí Draymond Green, který v první půli nastřílel 22 ze svých 32 bodů, připojil i 15 doskoků a devět asistencí. Efektivitou střelby čněl nad svými spoluhráči, protože proměnil šest z osmi trojkových pokusů a celkově měl úspěšnost z pole 11/15. Curry se dostal na 17 bodů, ale trefil se jen šestkrát z 19 pokusů. Klay Thompson dohrál se 14 body a se střelbou 6/17.

Warriors sice v základní části vyhráli rekordních 73 zápasů, ale na konci sezony odcházeli poraženi. Tři utkání po sobě prohráli poprvé od listopadu 2013.

"Tohle bolí. Jsem pyšný na každého, kdo za náš tým tenhle rok hrál. Doufám, že budeme mít ještě hodně příležitostí bojovat o titul," uvedl lídr Golden State Curry. "Neudělal jsem dost pro to, abych týmu pomohl k výhře. To mě bude ještě dlouho pronásledovat," dodal nejužitečnější hráč základní části.

Finále play off NBA - 7. zápas:
Golden State - Cleveland 89:93 (22:23, 49:42, 76:75)
Nejvíce bodů: Green 32, Curry 17, K. Thompson 14, Barnes 10 - James 27, Irving 26, Smith 12. Trestné hody: 13/10 - 25/21. Trojky: 15:6. Doskoky: 39:48. Diváci: 19.596. Konečný stav série: 3:4.

Reklama

Související témata: