Hlavní obsah

Basketbalová liga mění formát, Nymburk odehraje všechny zápasy

Praha

Národní basketbalová liga po třech letech změní hrací formát. Základní část bude v nové sezoně pouze dvoukolová a následovat bude nadstavba pro šest týmů z horní části tabulky a šest z dolní poloviny. Dnes si to odhlasovaly kluby, informovala Česká basketbalová federace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nymburského Pumprlu (vpředu) brání Jahovics z Rigy - ilustrační foto

Článek

Novinkou je také to, že oproti předchozím sezonám bude v Kooperativa NBL naplno zapojen i mistrovský Nymburk. V uplynulé sezoně odehrál jen čtvrtinu základní části. Nově odehraje všechno i přesto, že bude startovat i v Lize mistrů. Do evropských pohárů půjdou také Pardubice, které se přihlásily do FIBA Europe Cupu.

"Kompletní soutěžní program odehrají všechny kluby bez výjimky, tím dochází k výraznému zkvalitnění celé ligy. Osobně bych chtěl za dohodu na tomto formátu poděkovat všem klubům," řekl předseda Asociace ligových klubů Tomáš Kotrč.

Ke změnám dojde i v play off. Po nadstavbě budou následovat čtvrtfinálové a semifinálové série hrané na čtyři vítězství oproti dosavadním třem. Největší změnou projde finále, které se dosud rovněž hrálo na tři výhry. Tentokrát se ale bude hrát v pohárovém formátu a oba finalisté se utkají jednou doma doma a venku a rozhodovat bude celkové skóre. Začínat se bude na hřišti hůře postaveného celku po dlouhodobé části. Podle stejného principu se bude hrát i série o bronz.

Čtyři nejhorší týmy po nadstavbě čeká play out, v níž se utká každý s každým dvoukolově se započítáním výsledků z dlouhodobé části. Poslední tým pak půjde do baráže se dvěma nejlepšími celky první ligy.

Asociace ligových klubů NBL zároveň ustavila zvláštní komisi, která bude mít za úkol na základě analýzy předložit klubům variantu nejvhodnějšího formátu soutěže pro další sezony, kdy už vstoupí do hry i více než týdenní pauzy na kvalifikace mistrovství Evropy a Světového poháru. ALK o budoucím formátu rozhodne v prosinci.

Reklama