Hlavní obsah

Basketbalistky USK čekají ve skupině Fenerbahce, Kursk či Schio

Basketbalistky ZVVZ USK Praha se v Evropské lize utkají ve skupině A hned se čtyřmi čtvrtfinalisty posledního ročníku. Vedle Fenerbahce Istanbul, s nímž prohrály zápas o třetí místo, jim dnešní los přisoudil také Dynamo Kursk, Wislu Krakov a Schio, které vyřadily právě ve čtvrtfinále. Osmičku doplňují nováčci Györ, Montpellier a turecký Mersin Büyüksehir.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Basketbalistka USK Praha Jan Veselá (vlevo) brání Tinu Charlesovou z Fenerbahce. Ilustrační snímek.

Článek

"Los nám opět moc nepřál. Hned sedm týmů ve skupině bude usilovat o postup. Navíc je tam nepříjemné cestování do Kursku. Druhá skupina by se mi zamlouvala více hlavně z pohledu cestování, je ale i papírově lehčí," řekla ČTK trenérka USK Natália Hejková.

Druhou skupinu tvoří úřadující šampion Jekatěrinburg, Polkovice, Naděžda Orenburg, Villeneuve-d'Ascq, Bourges, Hatay Büyüksehir, Šoproň a Salamanca.

Pražanky, které soutěž v roce 2015 vyhrály, byly nasazeny do druhého koše. Z prvního dostaly Fenerbahce. V dubnovém duelu o třetí místo USK prohrál s tímto tureckým klubem na jeho hřišti těsně 69:73.

O čtyři postupová místa by měly usilovat také Kursk, Wisla Krakov a Schio. Zlobit by měl i semifinalista poslední sezóny turecké ligy Mersin. Mezi outsidery naopak patří Montpellier, který se vrací do soutěže po roční přestávce, a maďarský Györ, jenž loni skončil už v základní skupině Evropského poháru.

"Já tam vidím jen jednoho outsidera a to Györ. Montpellier je velmi nepříjemný. Schio se nám bude snažit oplatit prohru ve čtvrtfinále, Krakov je tradiční euroligový tým a Mersin neberu jako nováčka, protože už má s Euroligou v minulosti zkušenosti a bude to velmi silný tým. Posílil se i Kursk," zhodnotila skupinu Hejková.

České mistryně půjdou do sezóny v téměř totožném složení jako v uplynulém ročníku. Minimálně v základní skupině však budou postrádat Kateřinu Elhotovou, která je na mateřské.

Dnes proběhl i los Evropského poháru, do kterého zasáhnou hned dva české celky. Vicemistryně z Nymburku se ve skupině E utkají s belgickým celkem Belfius Namur Capitale, italským Virtus Eirene Ragusa a postupujícím z kvalifikace mezi Nantes a Amsterodamem Angels.

Basketbalistky Valosunu Brno musí nejprve v kvalifikaci přejít přes německý Keltern. Pokud se jim to podaří, zahrají si ve skupině F s dvěma loňskými euroligovými týmy Gironou, Castors Braine a portugalským týmem Clube Uniao Sportiva.

Los základních skupin Evropské ligy basketbalistek pro sezonu 2016/17:
Skupina A:
Fenerbahce Istanbul
ZVVZ USK Praha
Dynamo Kursk
Wisla Krakov
Mersin Büyüksehir
Montpellier
Schio
Györ
Skupina B:
Jekatěrinburg
Polkovice
Naděžda Orenburg
Villeneuve-d'Ascq
Bourges
Hatay Büyüksehir
Šoproň
Salamanca

Reklama

Související témata: