Hlavní obsah

Česko - Mexiko 82:53Generálka dopadla skvěle. Basketbalisté se naladili na boj o Rio. Jelínek chybí v nominaci

Praha
Aktualizováno

Generálka na podtrženou jedničku a teď vzhůru na Bělehrad, jak by řekl Švejk. Čeští basketbalisté po jasně nejlepším výkonu za celé tři týdny přípravy porazili Mexiko rozdílem 29 bodů a sami sebe pozitivně naladili před sobotní cestu do dějiště olympijské kvalifikace. V konečné nominaci trenéra Ronena Ginzburga překvapivě chybí nejlepší střelec polské ligy David Jelínek.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Basketbalista Jan Veselý v přípravném zápase proti Mexiku.

Článek

Příští týden zkusí v Bělehradě vybojovat jediné postupové místo na OH v Riu, přičemž za soupeře tam budou mít Lotyšsko, Japonsko, pak zřejmě Portoriko a nakonec i domácí Srbsko.

Před začátkem pražské generálky ještě proběhlo slavnostní rozloučení s Lubošem Bartoněm, který ve 36 letech ukončil reprezentační kariéru. „Bylo to překvapení, které mě i hodně dojalo. Teď budu držet palce klukům při jejich jedinečné šanci probít se na olympijské hry," říkal Bartoň, jenž tečku za působením v národním týmu udělal sedmým místem na loňském ME. Nyní mu tleskalo 1850 diváků v nabitém hledišti haly Královka.

Pak už se rozjel poslední zápasový test národního mužstva před kvalifikací na OH a do hry se v jeho dresu konečně dostal i uzdravený Pumprla. Důraz dvou klíčových opor Veselého a Satoranského pod oběma koši pak pomohl domácím už v 7. minutě až do vedení 18:10.

Mexičané, kteří se v Praze zastavili cestou na svou olympijskou kvalifikaci do Turína, však nechtěli dát svůj skalp lacino a začali skóre snižovat. V úvodu druhé čtvrtiny ale narazili na precizní českou obranu, která jim neumožnila skoro pět minut vstřelit koš.

Navíc výborný doskok dával domácím naději i na rychlý přechod do útoku, takže po čtvrthodině hry z toho byl stav 31:18 pro české reprezentanty. K upevnění vedení pak pomohl celkem třemi trojkami během druhého dějství Jelínek.

Na hře Mexika se projevovala bezradnost proti pečlivé, přitom agresivní defenzívě domácích a taky fakt, že hvězda soupeře z NBA, křídelník Gutierrez z Charlotte se dostal do potíží s fauly. Poločasový náskok dvaceti bodů se neztenčil, i když český tým sáhl k intenzivní rotaci. Rytmus chytili i hráči ze střídačky a národní tým sklízel potlesk na otevřené scéně. I když Češi dohrávali bez opor, i od náhradníků to pořád bylo skvělé v obraně a plné kreativity v útoku.

Po vítězném utkání se ale celé mužstvo nadlouho zavřelo v šatně, kde trenér Ginzburg řešil konečnou podobu nominace. Z patnácti hráčů, které měl k dispozici, totiž musel vybrat dvanáctku pro Bělehrad.

Jelínek překvapivě chybí v nominaci

Do konečné sestavy pro Bělehrad se nevešli nejen mladíci Peterka s Kyzlinkem, ale dost překvapivě ani nejlepší střelec generálky Jelínek. „Na křídle mám velký přetlak. David by nedostal prostor, který potřebuje, a na jaký je zvyklý. Nesl to vyřazení ale statečně," řekl trenér Ronen Ginzburg. Jelínkovi podle všeho uškodilo i to, že se v průběhu přípravy od týmu oddělil a zkoušel bojovat o šanci v NBA. Po týdenní zkoušce v Dallasu se vrátil, jenže kouče už evidentně nepřesvědčil.

Situace reprezentace v přípravě na kvalifikaci byla hodně nestandardní, protože se skládal skutečně až na poslední chvíli. Než se sešli kompletní, tak čeští basketbalisté na výhru během tří týdnů v přípravě čekali. Ale v plné síle už na Královce nejprve v úterý předčili Tunisko a ve čtvrtek Mexiko zdolali rozdílem třídy, přitom oba tyto soupeře rovněž čeká turnaj o postup na olympiádu. Budou hrát turínskou kvalifikaci.

„Jsem rád, že jdeme výkonem nahoru. Do kvalifikace půjdeme se zřetelnou ambicí probít se až do závěrečného zápasu o olympiádu," doplnil izraelský kouč české reprezentace. Jasná výhra nad Mexikem může dodat hráčům optimismus. „Pro nás hodně povzbuzující výsledek se zrodil z výborné obrany. Ještě ale pořád máme ve hře co zlepšovat, stavíme ale na pozitivní energii," těšilo Tomáše Satoranského.

Pražská generálka basketbalistů na olympijskou kvalifikaci:
ČR - Mexiko 82:53 (20:16, 44:24, 62:41)
Nejvíce bodů: Jelínek 15, Veselý 14, Schilb 12, Welsch 9, Satoranský 8 - Mata 11, Stoll 10, Giron 9, Gutierrez 6, Cruz 5, čtvrtiny 20:16, 24:8, 18:17, 16:12.

Reklama

Související témata: