Hlavní obsah

Rozhodčí nechali jít Lotyše přes nás, zlobí se Satoranský

Podle kapitána českých basketbalistů Jiřího Welsche porážka 59:71 s Lotyšskem nemění nic na šanci na postup na olympijské hry. Stále totiž platí, že do Ria de Janeiro postoupí jen ten tým, který porazí domácí Srbsko. A je jedno, zda to bude ve finále, nebo už v semifinále.

Foto: FIBA.com, ČTK

Rozehrávač Tomáš Satoranský v utkání s Lotyšskem.

Článek
Fotogalerie

"Samozřejmě jsme chtěli proti Lotyšsku vyhrát, ale teoreticky se pro nás v podstatě nic nemění. Na tomhle turnaji se hraje jenom o jednu cenu a tou je postup na olympijské hry. Kdo chce postoupit, musí porazit ten nejlepší tým. Pokud to chceme zvládnout my, je jedno, jestli porazíme Srbsko ve finále nebo v semifinále. Ale nejdřív je na řadě Japonsko," řekl Welsch po úterním utkání českým novinářům.

Podobně jako většina českého týmu byl frustrovaný přísností rozhodčích. Svůj hněv dal najevo i při hře, kdy vzteky praštil do polstrování koše, za což dostal technickou chybu.

"Já nevím, za co jsem ji dostal. Udělal jsem předtím chybu a sport je emotivní hra. Neřekl jsem sudímu jedno jediné slovo. Mám právo být naštvaný sám na sebe. To bouchnutí nemá s rozhodčím nic společného," uvedl Welsch. K rozhodčím se více vyjadřovat nechtěl, připustil však, že přispěli k tomu, že se do hry pořádně nedostala česká hvězda Jan Veselý.

Podobně to viděl i rozehrávač Tomáš Satoranský, který byl k rozhodčím konkrétnější. "Ve čtvrté čtvrtině nám začali pískat neuvěřitelné fauly a nechali vyhodit našeho nejlepšího hráče. Tam jsme začali být hodně frustrovaní, což nám nepomohlo. Rozhodčí nechali jít Lotyše přes nás," řekl Satoranský, který v utkání zaznamenal osm asistencí.

Welsch alespoň ocenil to, jakou podporu měl tým v hledišti Kombank Areny, kam dorazilo zhruba 500 českých fanoušků. "Díky patří všem lidem, co přišli. Při prvním zápase Lotyšska s Japonskem ta prázdná hala vypadala v televizi docela hrůzostrašně. Vím, že například moji rodiče absolvovali cestu autobusem celou noc z pondělí na úterý. Nejen jim, ale všem patří dík. Doufám, že s námi zůstanou dál," uvedl český kapitán.

Postoupí čeští basketbalisté z kvalifikace na olympiádu do Ria?
Ano
26,9 %
Ne
73,1 %
Celkem hlasovalo 7409 čtenářů.

Reklama