Hlavní obsah

Tajná zbraň Palyza zabrala, jeho trojky přinesly vítězství

Bělehrad

Když trenér české basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg zařadil do konečné nominace na olympijskou kvalifikaci Lukáše Palyzu a doma nechal nejlepšího střelce polské ligy Davida Jelínka, mnohé to překvapilo. Ovšem prostějovský hráč jeho důvěru nezklamal a překvapivě se stal klíčovou postavou výhry 87:71 nad Japonskem. Nikoli však překvapivě pro Ginzburga, který si tuto tajnou zbraň chystal.

Foto: FIBA.com, ČTK

Český basketbalista Lukáš Palyza (vpředu) a Takatoši Furukawa z Japonska v zápase olympijské kvalifikace.

Článek

"Málokdo chápal, proč Lukáše beru. Ale já věděl, že nejdůležitější zápas bude s Japonskem, které hraje zónovou obranu. Lukáš je hráč, kterému je jedno, pokud hraje jen dvě minuty. Můžete ho nechat hodinu a půl na střídačce, on přijde na hřiště, a když je volný, střílí. Tohle potřebuju. Většina basketbalistů tuhle mentalitu nemá. Věděl jsem, že by to na zónu mohlo platit, proto jsem se jeho nominací rozhodl překvapit hodně lidí," vysvětlil trenér Ginzburg.

Palyza tak počítal s tím, že i když v prvním utkání s Lotyši téměř nehrál, musí být připraven na Japonce. "Očekával jsem, že budu jeden z klíčových hráčů pro to, aby se vyhrálo," řekl autor šesti trojek a 22 bodů.

"Bodově to je můj nejvydařenější zápas, ale nedělal bych z toho drama. Úplný zázrak to nebyl. Dát šest trojek ze 14 pokusů je hezké, ale není to ani nad padesát procent, stále je co zlepšovat. S tím, co Japonci hráli v defenzivě, jsem tam mohl suše nasypat 40 bodů. Ale na vítězství to stačilo," popsal Palyza.

Palyza: Pokusí se zabojovat o postup

Japonci se totiž snažili ucpat prostor pod košem, aby se Jan Veselý nedostával k snadným košům. Nechávali tak volný prostor na trojce, což Palyza trestal. Za první půli dal čtyři trojky, po změně stran přidal další dvě.

"Když jsem se ale trefil s klaksonem poločasu, Honza Veselý mi říkal, že tam byl malý přešlap, tak to mělo být asi o bod méně. Ale na výsledku by to stejně nic nezměnilo. Zápas jsme měli pod kontrolou, i když se musím přiznat, že jsem od nás čekal ještě trochu víc. S výhrou o 16 bodů nemůžeme být úplně spokojení. Musíme se zlepšit, protože teď nás čeká úplně jiný zápas," připomněl Palyza semifinále proti největšímu favoritovi na postup Srbsku.

"To bude špičkový basket podpořený diváckou kulisou. Čeká nás nejtěžší možný soupeř a naše výkony zatím nejsou ideální. Máme na čem pracovat. Když bychom opakovali chyby, které tu děláme, tak toho Srbové využijí. Věřím ale, že jsme dostatečně zkušený mančaft, abychom to odstranili a zahráli s nimi vyrovnanou partii jako loni. Je třeba si to užít, podat dobrý výkon a snažit se zabojovat o postup," dodal Palyza.

Porazí čeští basketbalisté v semifinále olympijské kvalifikace domácí Srbsko?
Ano
27,5 %
Ne
72,5 %
Celkem hlasovalo 1588 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články