Hlavní obsah

Budoucnost si musím promyslet, řekl kouč Ginzburg

Bělehrad

Po olympijské kvalifikaci zvažují svou budoucnost v národním týmu zkušení basketbalisté Jiří Welsch a Petr Benda a nejistý je i post trenéra Ronena Ginzburga. Sám zatím neví, zda bude ve funkci pokračovat, protože po náročné sezóně u reprezentace a zároveň na lavičce mistrovského Nymburku je hodně unavený.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg.

Článek

"Zatím vůbec nevím. Musím si sednout s vedením federace a promluvit si o budoucnosti. Zhodnotit výsledky a domluvit se, jak budeme pokračovat. Pro mě to byla skvělá zkušenost a uvidíme, jak to bude dál," řekl Ginzburg českým novinářům v Bělehradu po vyřazení v semifinále olympijské kvalifikace se Srbskem.

"Byl to náročný rok, protože dohromady s Nymburkem jsem odkoučoval přes sto zápasů. Nejdřív se musím sejít s vedením federace a promluvit si o tom, co chtějí a co chci já, a pak se uvidí. Federace dělá skvělou práci pro hráče i celý národní tým, takže bych jim chtěl poděkovat. Uvidíme, jak to celé dopadne," dodal.

Už při svém nástupu do funkce mluvil o olympijských hrách a opravdu byl blízko. Stopku však vystavilo Srbsko. Loni ve čtvrtfinále mistrovství Evropy i nyní v olympijské kvalifikaci po prohře 72:96.

"Myslím si, že jsme mohli hrát o hodně lépe. To není třeba zastírat. Bohužel jsem měli relativně málo času na přípravu v plném složení. Před loňským Eurobasketem jsme měli delší přípravu a bylo to vidět. Jinak jsme ale ukázali charakter. I přestože jsme prohráli s Lotyšskem, tak jsme se zvedli a bojovali dnes až do konce," řekl izraelský kouč. "Věděli jsme, že pokud budeme chtít postoupit do Ria, tak musíme porazit Srbsko. A oni byli lepší. Pokud bychom chtěli konkurovat Srbsku s jeho dnešním výkonem, museli bychom tak měsíc trénovat pohromadě."

Po poločase úřadoval Teodošič

Naději živil český výběr do třetí čtvrtiny, v ní však zaúřadoval hvězdný srbský rozehrávač Miloš Teodosič. "Začali jsme zkoušet různé věci, i ty, co jsme netrénovali. Čtyři minuty to fungovalo, ale pak se ukázal Teodosič. S ním je to jako hrát šachy s Garrim Kasparovem. Vidí, co se proti němu postaví za obranu, a zareaguje okamžitě a potrestá vás. Po jeho trojkách byl prakticky konec," připustil Ginzburg.

"Pro Českou republiku je i tak skvělý úspěch, že jsme byli dva zápasy od Ria, ale na víc jsme prostě neměli. Kluci tam ale i přes únavu nechali všechno a snažili se. Dělali, co mohli, za to si zaslouží pochvalu," dodal.

Věří, že český tým má před sebou slibnou budoucnost, pokud hráči budou stále cítit hrdost a budou mít chuť reprezentovat. "Mám tenhle tým moc rád. Jak jste viděli při hymně, že se kluci drželi za ramena, to nebylo nic hraného, je tu skvělá parta. Proč tohle říkám? Protože kdyby každý cítil podobnou hrdost vůči národnímu celku, jako hráči, co tu jsou, možná by to dopadlo jinak. Kdyby tu byl Ondra Balvín, možná by to vypadalo jinak. Věřím, že mladí hráči, které máme, budou mít stejný charakter a patriotismus jako ti staří Welsch, Bartoň, Benda. Pak máme skvělou budoucnost," prohlásil Ginzburg.

Nelíbí se mu, že musí některé hráče přemlouvat, aby reprezentovali. "Pro hráče by měl být vrchol hrát za národní tým, a pokud to tak někdo nemá, tak sem nepatří. Všichni hráči, co byli s námi na Eurobasketu, si to budou pamatovat do konce života. Sice budou hrát velké zápasy v NBA, v Eurolize, ale zůstane v nich sedmé místo na Eurobasketu," dodal.

Reklama