Rubriky:

Míčové sporty

Fatální omyl sudích? V posledních sekundách zásadně ovlivnili boj o titul

25. července 2016 08:32 - Praha

Křivda, loupež, dusná atmosféra. Chyba sudích ovlivnila finále české ligy v americkém fotbalu. Boj o český titul byl nejvyrovnanější ve třiadvacetileté historii soutěže, o vítězství Prague Black Panthers rozhodl jediný bod. Jenže hráči městského rivala Prague Lions se po porážce 9:10 domnívali, že měli naopak o bod vyhrát oni. A zjevně oprávněně.

 

Michal Doležal, ČTK

Zápasu na fotbalovém stadiónu Viktorie Žižkov dominovaly obrany, oba týmy předvedly po jednom touchdownu, rozdílové vedení pro obhájce titulu obstaral kop Marka Hruboně.

Co se ale přihodilo v závěru, který rezonuje ještě dlouhé hodiny po víkendové bitvě? Do konce utkání zbývaly dvě sekundy, Lions se pustili do poslední zoufalé snahy o útok. Dlouhý pas quarterbacka Matta Silvy zachytil Jan Dundáček z týmu Black Panthers, jenže s míčem zaběhl až do vlastní endzóny, kde si s ním lehl.

Kdyby míč nechal být, byl by to tzv. nekompletní pas, nic by se nestalo a zápas by bez větších debat skončil.

Slavily oba týmy

Najednou ale slavily oba týmy, Lions se dožadovali tzv. safety, tedy dvou bodů, které by obrátily skóre. Jenže rozhodčí po poradě prohlásili, že Dundáček doběhl do endzóny setrvačností a skóre se už neměnilo. „Bylo to hodně sporné. Nechci říct, že to rozhodčí pískli špatně, ale podle mě to mělo být safety," tvrdil running back Lions Lukáš Růžek.

Hráči týmu, jenž byl v základní čísti neporažen, vzali rozhodnutí sportovně a po krátkých debatách s rozhodčími si došli pro medaile. Jenže na tribunách žižkovského stadiónku i později na sociálních situacích se o klíčovém verdiktu bouřlivě diskutovalo.

Že se jednalo o chybné rozhodnutí, později potvrdila i Česká asociace amerického fotbalu. „Pokud hráč chytí míč v pěti yardech od end line, setrvačností se dostane do endzóny a v ní skončí akce, tak nemá odpovědnost za míč v endzóně, nejde o safety, ale jde o výjimku z pravidla. Rozhodčí zápasu situaci vyhodnotili tak, že míč byl chycen právě na pěti yardech," uvedl na stránkách asociace předseda komise rozhodčích Michal Rosíval.

Šéf rozhodčích rezignoval

„Televizní záběry poměrně jasně prokázaly, že k chycení míče došlo ale dál, patrně na sedmi yardech (rozhodující je pozice míče při chycení, nikoliv nohou), rozhodčí tedy situaci viděli špatně a proto i rozhodli špatně. Vyhodnocení dané situace bylo v pořádku, pravidlová znalost také, vyhlášení bylo rovněž v pořádku, chyba, fatální, však nastala v rozlišení toho, kde došlo k chycení, rozhodčí se spletli o dva yardy," uvedl Rosíval, jenž se rozhodl na pozici předsedy komise rozhodčích po utkání rezignovat.

Na Dundáčkovi, jenž coby reprezentant a nejzářivější postava celého českého amerického fotbalu jinak odehrál velmi dobrý zápas, byly po utkání znát mírné rozpaky. „Měl jsem míč srazit, udělal jsem hloupost a zápas zbytečně zdramatizoval," kál se.

Využití videa v české soutěži na rozdíl od té zámořské zatím není možné. „Podle mého plného přesvědčení by to bylo s ohledem na důležitost callu na místě, současně se ale obávám, že pokud by došlo k otočení rozhodnutí, tak by poražený tým neuznal oprávněnost takového postupu a do jisté míry by měl pravdu," uznal Rosíval a ocenil hráče Lions v čele s koučem Kylem Duncanem za to, jak porážku přijali a poděkovali za organizaci zápasu i celé sezóny.

Michal Osoba, Právo

Zrušit


Časová osa: Míčové sporty

Filtr článků - Míčové sporty