Hlavní obsah

Hráli jsme hrozně hloupě, zlobil se Czudek

Ostrava

Vydařenou domácí premiéru mají za sebou basketbalisté Nové huti Ostrava. Ve druhém ligovém kole hostili regionálního rivala Opavu, kterou v domácím prostředí haly Tatran porazili počtvrté v řadě, tentokrát 68:53.

Foto: František Géla

Výtečnou obranou, jako na snímku předvádí ostravský Bratčenkov (č. 5 v bílém) proti Jurečkovi (č. 23), porazila Nová huť soupeře z Opavy.

Článek

„Bylo to z naší strany velké útočné trápení. Nefungovala nám naše největší zbraň pickenroll a když už jsme se dostali k trojkám, tak jsme nedali. Nezvládli jsme začátek, který jsme ještě dokázali dohnat, ale horší byla ta poslední čtvrtina, kterou jsme prohráli 6:21," lamentoval opavský křídelník Luděk Jurečka.

Odchovanec Nového Jičína před svým příchodem do Opavy před dvěma lety oblékal právě ostravský dres. Pamatuje tak zatím poslední výhru Opavy v Ostravě ze sezóny 2014/2015. „Už třetí zápas čekám, že tady v dresu Opavy Ostravu porazím a zase nic. Tak snad se toho dočkám příště," pousmál se Jurečka.

Klíčem k opavské výhře byla výborná obrana podpořená kvalitní střelbou za tři body. „Poučili jsme se z utkání v Děčíně, kde jsme ve druhé čtvrtce dostali přes třicet bodů. Věděli jsme, že s Opavou to bude o obraně. Začali jsme od první čtvrtiny a ustáli jsme to celý zápas. Výborná obrana byla dnes naší největší zbraní," komentoval domácí Vojtěch Bratčenkov, s 18 body společně s Američanem Sevliem nejlepší střelec Ostravy v utkání.

Fanoušky uhranul americký rozehrávač

Z opavské sestavy se výrazněji do střeleckých statistik zapsal jen Martin Gniadek (14 bodů). „Role se úplně obrátily a vypadalo to, že my jsme nově složený tým a Nová huť už v této sestavě hraje několik sezón," kroutil hlavou hostující kouč Petr Czudek. „Derby je derby, je to specifický zápas se zvláštní atmosférou. Nicméně my jsme přijeli vyhrát a bohužel na hřišti byl jen jeden tým. Neříkám, že z naší strany nebyla snaha, ale chyběla basketbalovost. Hráli jsme hrozně hloupě. Najížděli ti, co nemají najíždět, stříleli ti, co mají dělat úplně něco jiného," zlobil se Czudek.

A přesně s touto taktikou Ostravané do utkání šli. „Chtěli jsme dostat balóny na hráče, kteří neumějí střílet a pod koš pouštět ty, kteří to obvykle nedělají. I díky tomu jsme ubránili Opavu na 53 bodech, proto jsem maximálně spokojený. Šest bodů v poslední čtvrtce je fantastické," chválil svůj tým domácí trenér Dušan Medvecký.

Fanoušky doslova uhranul 173 centimetrů vysoký americký rozehrávač Max Guercy. „Dirigoval svůj tým, nepustil ho do žádného chaosu, dal důležité trojky. On byl ten, kdo rozhodl tohle utkání," uznal Czudek. „Max má basketbalové dovednosti zmáknuté na jedničku, je to výborný kluk i mimo hřiště. Všichni tři Američané zapadli a myslím, že i díky nim můžeme letos překvapit," přemítal Bratčenkov.

Reklama

Související témata: