Hlavní obsah

Z ordinace do nároďáku? Ostravská volejbalová kapitánka to zvládla

Ostrava

Že jde skloubit náročná práce s vrcholovým sportem, potvrzuje kapitánka ostravských volejbalistek Iva Nachmilnerová. Vystudovaná lékařka nejen, že patří k oporám bronzových extraligových medailistek, v tomto roce se dokonce probojovala do českého národního týmu, kterému pomohla vybojovat postup na mistrovství Evropy.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Kapitánka ostravských extraligových volejbalistek pracuje jako lékařka a sní o účasti na mistrovství Evropy.

Článek
Fotogalerie

„Každý sportovec má za cíl reprezentovat. I pro mě je to srdeční záležitost a jsem ráda, že mi to v práci vůbec umožnili. Takže děkuji asistentu Honovi a přednostovi Barovi," řekla lékařka neurologické kliniky fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Ostravská kapitánka čekala na pozvánku do reprezentačního výběru dlouho. Dočkala se v 28 letech, kdy chtěla volejbalovou kariéru pomalu odsouvat do pozadí a věnovat se především lékařské profesi. „Občas, když byla nějaká krize a některá z blokařek se zranila, tak se mi někdo ze svazu ozval. Vybraná jsem však nikdy nebyla. Až letos. Už jsem s tím nepočítala, ale jsem ráda," popisovala Nachmilnerová, která začala s volejbalem až v 17 letech. „Najednou jsem měla dva tréninky denně a režim vrcholového sportovce. To už čtyři roky co chodím do práce, neznám. Bylo náročné si navyknout. Ale musím říct, že mě to také naučilo těšit se do práce na pacienty, na kolegy i na holky z ostravského týmu," svěřovala se blokařka.

V národním týmu se setkala s klubovým koučem Zdeňkem Pommerem. Ten dělal nejprve asistenta, po odstoupení Němce Waibla i hlavního kouče reprezentace. „Bylo fajn, že tam byl člověk, kterého znám a který dělá volejbal s radostí a dobře. Bylo to pro mě povzbuzení, proč do toho jít, ale kdyby nabídka přišla i bez něj, tak bych ji přijala," řekla Nachmilnerová.

Příště si Češky zahrají na mistrovství Evropy. Do Ázerbájdžánu by měla cestovat většina hráček, která postup vybojovala. „Je to vrchol a budu se snažit v týmu být. Ale jsem limitovaná menším počtem tréninků, mám svou práci a nemám tolik příležitosti na sobě pracovat a zlepšovat," přemítala Nachmilnerová.

Své myšlenky proto více ubírá směrem k úspěchu v domácí soutěži, v níž Ostravanky obhajují bronz. „Parta, co tady byla minulou sezónu, byla výjimečná a už jsme se s Marií Toufarovou a Petrou Kojdovou domů těšily," svěřovala se ostravská kapitánka. Přípravu na nový ročník ale reprezentační povinnosti tří opor i hlavního kouče Pommera přece jen trochu narušily. A v prvním kole s Královým Polem se to možná projevilo (1:3).

„Víme, co od sebe čekat, takže jde jen o to překonat nezdary v úvodu soutěže. Mašina je ale nastartovaná, holky tady poctivě trénovaly. Věřím, že nám sezóna vyjde. Loni jsme byly v roli černého koně, nyní už tomu tak nebude. Něco dokázat můžeme jen poctivou prací," vykládala Nachmilnerová.

Reklama

Související témata: