Hlavní obsah

Satoranský si před premiérou v NBA vtlouká do hlavy trpělivost

Washington/Praha

NBA se rozběhla už v noci na dnešek, ale čtvrtý český basketbalista v dějinách zámořské ligy Tomáš Satoranský zažije svou premiéru teprve v pátek brzy ráno našeho času, kdy s Washingtonem nastoupí na palubovce Atlanty.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Tomáš Satoranský (31) z Washingtonu a Wayne Ellington z Miami.

Článek

Draftovaný byl už v roce 2012, ale nehnal se zběsile za oceán. Spíš šel cestou zlepšování v dresu Barcelony a svůj velký basketbalový sen si tak začíná plnit až nyní. „Natěšený jsem moc, ale vtloukám si do hlavy, abych byl trpělivý. Snad může být výhodou moje herní variabilita, ale počítám s každou rolí. Musím být prostě připravený na cokoli a nic mě nesmí zaskočit," říká Satoranský, jenž naváže na účinkování krajanů Zídka, Welsche a Veselého.

Pod pokličku NBA už 24letý český reprezentant pořádně nakoukl v přípravných zápasech, kterých odehrál všech sedm a v průměru strávil ve washingtonském dresu na hřišti přes 22 minut a zapisoval 6,7 bodu a 3,6 doskoku. „Jsem rád, že jsem dostal tak výrazný prostor a mohl jsem si vyzkoušet styl zámořského basketu," připouští.

„Myslím, že to byl i záměr trenéra Brookse, aby mě jako jediného nováčka týmu z Evropy pořádně otestoval a věnoval mi ten čas, abych si zvyknul na specifičnost toho, jak se tady hraje," tvrdí dvoumetrový rozehrávač, který může alternovat i na postu menšího křídla.

Základní pětka Washingtonu je jasná

Kouč Scott Brooks ho právě takhle chce využívat a tvrdí, že v Satoranském získal basketbalistu, který má Wizards co dát, a že bude součástí základní rotace, protože může pozvednout a zlepšit tým. „Musím počítat s tím, že se objevím na různých pozicích, podle toho, kam se trenérovi budu zrovna hodit," uvažuje Satoranský.

Právě jeho nasazení do hry by mělo dát možnost washingtonským oporám Johnu Wallovi a Bradleymu Bealovi častěji si odpočinout. „Základní pětka u Wizards je jasná. Na nás střídající je pak vyvíjen tlak, abychom odehráli kvalitní minuty. Za sezónu je tolik zápasů, že každý dostane šanci. Musí na ni být ale připravený, aby ji chytil za pačesy," přemítá Satoranský, jehož nejlepším bodovým zápisem z přípravy je jedenáct bodů z duelu proti Sacramentu.

Titulky v českých médiích Satoranského rozesmály

Velký mediální ohlas měla během přípravy i jeho vydařená individuální akce proti clevelandskému LeBronu Jamesovi. „Slyšel jsem, že se o tom v Česku hodně psalo. Bylo to ale nafouknuté. Dal nám osmnáct bodů do poločasu, takže titulky, že Satoranský si povodil LeBrona, nejsou namístě," směje se. „Snažil jsem se ale hrát i proti němu bez respektu," dodává už vážněji Satoranský a předem tuší, že nadcházející ligové boje budou mít jiné parametry než příprava.

„Naladěný jsem do pozitivna, dojmy jsou kladné. Nemůžu se dočkat, až okusím tu pravou NBA na vlastní kůži. Chci si užít celý ten kolotoč, včetně možnosti hrát proti skvělým basketbalistům a poznávat nová města, haly, fanoušky. A čeho se na startu sezóny bojím? Že se týmu nebude dařit a my neprodáme potenciál, který máme," poznamenává Satoranský.

Cíl: play off

Washington se ale v přípravě každým zápasem zlepšoval a zakončil ji výhrami nad Clevelandem a deklasováním Toronta. „Věřím, že dobře vykročíme i do sezóny. V kabině je z atmosféry cítit, že jsme jeden tým. Udržuje se tu i taková zdravá rivalita, která na vás vytváří tlak, abyste se zlepšoval vy sám a tím i celé mužstvo," podotýká český basketbalista mezi Čaroději.

Nejdříve bydlel v apartmánu od týmu, pak už si vyhlédl byt a přiznává, že si vytvořil pevný vztah ke klubovým barvám. „Už jsem tady nějakou dobu a identitu Wizards jsem si osvojil, a jak sezóna začne, bude se loajalita ke klubu ještě stupňovat. Tady na to hodně dbají," uvědomuje si Satoranský. Wizards mají pro letošní ročník NBA jasný cíl, nesmí jim uniknout play off. „Věřím, že mě trenér bude využívat už od začátku. I když bych minuty teď nedostával, tak musím odevzdávat sto procent, ať se dostanu na hřiště v jakémkoliv časovém intervalu. Už jsem pochopil, že tady musíte být připraveni vždy pomoci týmu," uzavírá Satoranský.

Reklama

Související témata: