Hlavní obsah

Nymburk - Naharija 78:66Nymburk rozjel Ligu mistrů skvěle, zvítězil i podruhé

Nymburk

Basketbalisté Nymburka vyhráli i druhé utkání v Lize mistrů. Při premiéře před vlastními fanoušky porazili po skvěle zvládnuté poslední čtvrtině izraelský klub Ironi Naharija 78:66. Český šampión tím v součtu s minulou sezónou prodloužil domácí neporazitelnost na evropské scéně už na šest utkání a drží se v čele skupiny A.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Howard Sant-Roos z Nymburka v utkání Ligy mistrů proti Ironi Naharija

Článek

Dlouho vyrovnané utkání rozhodlo poslední dějství, v němž Nymburk těžil z výtečné obrany, brejků i úspěšné střelby tříbodových košů. Nejlepší střelec zápasů Sant-Roos dal jen v poslední čtvrtině 13 bodů.

Přitom dlouho se ani jednomu z celků nedařilo odskočit na víc než šest bodů. Domácí pivot Benda se pod košem statečně přetlačoval se stotřicetikilovým Gatesem. Nemohl se však chytit nymburský Allen a jeho spoluhráčům chyběla větší odvaha střílet.

Když ale Nymburk pojal mnohem agresivněji obrannou činnost, znamenalo to i výrazné zlepšení doskoku. Naharija se však neustále držela na dostřel.

Sant-Roos se utrhl ze řetězu

Jako klíčová se ukázala Hrubanova trojka tři minuty před koncem, po které Nymburk odskočil už na osmibodový rozdíl a vedení si pohlídal díky pestřejšímu útočnému projevu.

„Když jsme pojali agresivněji obrannou činnost, přestali se mazlit s míčem a našli odvahu střílet i zdálky, překlopil se vyrovnaný duel jasně na naší stranu," těšilo Petra Bendu. „Klíčové byly poslední tři minuty, v nichž jsme šlapali skvěle a soupeře přehráli. Tři útoky za sebou jsme ubránili a tam se udělal rozdíl," hodnotil Pavel Pumprla.

„V závěru se utrhl z řetězu Sant-Roos, hrál jak z partesu, Vojta Hruban pak proměnil důležité střely z dálky a to rozhodlo. Udržet tým, jako je Naharija, na 66 bodech je výborný obranný počin," mínil domácí pivot Benda, který ke svým čtrnácti bodům přidal i deset doskoků a patřil k nejužitečnějším hráčům na palubovce.

Teď uchovat domácí neporazitelnost

„Neuvěřitelné, že se dokázal rvát s Gatesem a pak ještě přesprintovat obranu. Přesně tohle Benďák umí skvěle," ocenil spoluhráče Pumprla.

Výhra viditelně potěšila i trenéra Nymburku Ronena Ginzburga, který vedl tým proti svým izraelským krajanům. "Byla tam z jeho strany nervozita navíc, což je pochopitelné. Zatím nic ale do placu nehodil, tak třeba před odvetou," usmíval se Pumprla.

Nymburk podle něj minule úspěchem v Dánsku i nyní skalpem izraelského klubu potvrdil, že může mít postupové ambice. „Je moc dobře, že jsme vykročili dvěma výhrami. Teď nás čeká papírově asi nejtěžší zápas na hřišti tureckého Banvitu, ale hlavní bude uchovat si domácí neporazitelnost a udržet pod sebou týmy, které bychom tam chtěli a měli nechat jako jsou Aarhus a Naharija," dodával Pumprla.

Liga mistrů basketbalistů - skupina A:
Nymburk - Naharija 78:66 (Sant-Roos 22, Benda 14, Hruban 13, Pumprla 10 - Faust a Skjöldebrand po 15, Brown a Gates po 9),

Reklama

Související témata: