Hlavní obsah

V bitvě barcelonských hvězd ztrácí. Messi mě poráží asi o 35 gólů, směje se Jícha

Michal OsobaPrávo

Po roce se největší hvězda české házené Filip Jícha vrací k reprezentaci, aby týmu pomohl v nelehkém boji o mistrovství Evropy. Po vleklých zdravotních potížích tuší, že jeho role v úvodním dvojzápase na Islandu (ve středu od 20.30, živě na Sport1) a v sobotu v Plzni s Makedonií (od 14.25, živě na ČT Sport) bude jiná než v minulosti.

Foto: Sport.cz

Český házenkář Filip Jícha (vlevo) v loňskén duelu proti Belgii.

Článek

Vracíte se do reprezentace jako uzdravený hráč?

Dal jsem trenérům slib, že pokud budu zdravý, budu pokračovat. Ale bylo mi jasné, že pokud bych čekal, až budu zdravý, nikdy bych se nevrátil. Je možné, že tohle dvojutkání bude jedno z mých posledních a nechtěl jsem si nechat ujít zápas v Plzni, kde jsem se házenou naučil.

Jaký je tedy aktuálně stav vašeho levého kolene?

Lékaři v Barceloně i tady věří, že by se koleno mohlo zlepšit. Ale vloni v prosinci mi odstranili vnější meniskus a od té doby je koleno nateklé neustále. Každé dva týdny se o něj musejí starat, něco se vytáhne, něco napustí, aby bylo připraveno na zátěž.

Jak se s tím vnitřně srovnáváte?

Můj sportovní život byl pestrý, na sklonku kariéry skoro v 35 letech už nedokážu být tak dynamický. Třeba se koleno adaptuje a přestane otékat. Ve Španělsku jsem pod drobnohledem všech doktorů, i z fotbalu, kteří se na koleno pravidelně dívají.

V Barceloně už také většinou chodíte jen do obrany.

Někdy je to humorné, ale mě obrana vždycky bavila. Rozhodně nemám špatné sny z toho, že nejsem konkurenceschopný naším levým spojkám. Jsem součástí týmu, od vedení mám podporu. Před sebou mám poslední dva roky, tak si je užívám. Neřekl bych na začátku kariéry, že dvanáct let strávím ve dvou nejslavnějších evropských klubech Kielu a Barceloně. A i pro můj další rozvoj je to strašně obohacující.

I v reprezentaci počítáte s rolí v obraně, případně výpomocí na pivotu?

Na pivotu jsem hrál několik zápasů na mistrovství světa, i teď v úterý na tréninku. Dokonce jsem dal i nějaký gól, takže jsem stáhnul ten svůj souboj s Messim, kdo dá víc gólů za sezónu. Zatím mě poráží asi o pětatřicet. (úsměv)

Jak vidíte rozložení sil v kvalifikační skupině s Islandem, Makedonií a Ukrajinou?

Abych se neschovával za klišé, je hrozně těžké postoupit. Island a Makedonie jsou jednoznačně před námi, co týče počtu hráčů v soutěžích, kde se můžou rozvíjet. Co nás zdobí, je houževnatost a chuť se postavit všem i osudu. Já teď nemám takové schopnosti jako třeba před čtyřmi lety, ale klukům to nechci kazit a chci se jim vyrovnat právě tou houževnatostí.

Reklama

Související témata: