Hlavní obsah

Kritiku za amatérismus si s Nauschem vyříkal. Teď chce Lébl zvednout i muže

Michal OsobaSport.czPrávo

Sám si na olympiádě plážový volejbal před šestnácti lety zahrál, teď je Martin Lébl zodpovědný i za to, aby měl v budoucnu pod pěti kruhy co nejvíce nástupců. Před měsícem se stal šéfem úseku českého beachvolejbalu. V nelehké situaci, kdy svaz řeší kauzu „ztracených" miliónů po zpronevěře jednoho ze zaměstnanců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Simon Nausch (vlevo) a Martin Lébl na tiskové konferenci k akci Zažij beachvolejbal.

Článek

„Samozřejmě je to obrovský problém, nemá cenu ho zlehčovat. Selhaly kontrolní mechanismy, pověst je pošramocená a práci nám to komplikuje," připouští.

I tak má ale v hlavě spoustu projektů, jak k písečným kurtům přivést co nejvíce hráčů i diváků. O přísun dětí se v posledních letech vydatnou měrou postarala svými úspěchy zejména Markéta Sluková. Nejprve s Kristýnou Kolocovou a nyní s Barborou Hermannovou. Lébl přitom loni rozpad páru Kolocová, Sluková označil za amatérismus a trenéra Simona Nausche za tento krok ostře kritizoval. „Byly to mé profesní komentáře, které jsem tehdy tak cítil. Se Simonem jsme měli na to téma debatu a udělali za tím tlustou čáru," říká Lébl.

Sám si kartu nedá

Ve čtvrtek proběhne v Praze i dalších městech akce Zažij beachvolejbal, kde si můžou děti zadarmo sport vyzkoušet a sledovat trénink nejlepších českých párů. Počet registrovaných dětí už se v Česku počítá nikoliv na stovky, ale na tisíce. „Na nás je, abychom tu masu neprošustrovali a dokázali z toho něco vygenerovat. K tomu je třeba i zkvalitnění trenérského zázemí," plánuje Lébl, jenž sám dokázal sbírat úspěchy s reprezentací, v Itálii i Belgii.

Jeho dlouhodobou vizí je navýšení počtu českých párů na olympiádě. V Riu se představily jen Sluková s Hermannovou. „Holky jsou pořád naše želízko číslo jedna, věřím, že se tam objeví," říká Lébl s výhledem na Tokio 2020. „A mým dalším osobním cílem je vrátit na olympiádu i český mužský beachvolejbal, i když ta cesta bude hodně dlouhá," tuší 36letý Lébl, který ještě letos na mistrovství republiky skončil s Janem Dumkem čtvrtý. „Ale už hraju jen pro zábavu, divoké karty si dávat nebudu," směje se.

Reklama